Celníci zaměřili pozornost na prodej alkoholu a tabákových výrobků

Karlovarští celníci zajistili při kontrolách provozoven od začátku prázdnin 170 litrů alkoholu, více než 17 000 kusů cigaret či zahřívaného tabáku a téměř 800 g tabáku do vodní dýmky.  

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

„Tentokrát příslušníci dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj zaměřili svou pozornost právě na prodej lihovin a tabákových výrobků,“ uvedla tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský krajLenka Havelková. Kontrolovali nejen značení alkoholu kontrolními páskami, ale také to, zda prodejci mají k těmto vybraným výrobkům doklady prokazující jejich zdanění a zda jsou tabákové výrobky správným způsobem značeny.   

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

„Od začátku prázdnin provedli 28 kontrol, z nichž byla téměř polovina pozitivních, při nichž zajistili v prodejnách karlovarského regionu 325 lahví (170 litrů) alkoholu. Kontrolované osoby nepředložily k zajištěným lihovinám doklady prokazující jejich zdanění v souladu s ustanovením zákona o spotřebních daních, informovala mluvčí.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

Hlídky se také zaměřily na kontroly prodeje tabákových výrobků. „Zajistili více než 17 000 kusů cigaret a zahřívaného tabáku, jež byly značeny neplatnou tabákovou nálepkou, či nebyly značeny vůbec a při poslední kontrole našli téměř 800 g tabáku ke kouření do vodní dýmky bez tabákové nálepky. Zboží prodejci ukrývali nejen v regálech či pod pulty mezi dalším zbožím, ale také ve skladech v různých skříňkách a regálech, kde tabákové výrobky odhalil i náš služební pes Green, který se se svou psovodkou na některých kontrolách také podílel,“ upřesnila Lenka Havelková.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

Obchodníci mohli tabákové výrobky s tabákovou nálepkou s nižší sazbou daně označenou písmenem „F“ skladovat či prodávat do 31. března 2022. Od začátku dubna bylo možné skladovat a prodávat pouze tabákové výrobky s novým označením písmenem „G“, se správnou výší spotřební daně. U zahřívaného tabáku byla lhůta skladování a prodeje do 30.6.2022. Zajištěné cigarety i tabák budou zničeny pod celním dohledem.

Porušení subjektů budou celníci dále řešit ve správním a daňovém řízení.

Příslušníci celní správy provádějí v rámci svých kompetencí mimo jiné kontroly zaměřené na ochranu vnitřního trhu a spotřebitele. Karlovarští celníci nejsou výjimkou a kontrolují skladování a prodej zboží nejen na tržnicích, ale i v kamenných provozovnách a prodejnách. Nejčastěji se při kontrolách setkávají s prodejem výrobků porušujících práva duševního vlastnictví, prodejem neznačených či nesprávně značených tabákových výrobků, nebo prodejem alkoholu bez dokladů.