Na milíkovském statku se budou slavit dožínky

V srpnu  nabírají  na intenzitě sklizňové práce na polích a v zahradách,. Vrcholí sklizeň obilí. Její ukončení se v minulosti neobešlo bez slavnosti dožínek. Této staré tradici chce  dostát také Muzeum Cheb. Na sobotu 27. srpna připravují pracovníci muzea akci s názvem Dožínky na milíkovském statku.

Na celý den je připraven bohatý program, při kterém vnitřní i venkovní prostory statku oživí ukázky tradičních řemesel a prací, které se vázaly v minulosti k životu na hospodářství: pletení košíků, výroba štípaných šindelů, mlácení obilí cepem, výroba krup, předení na kolovratu, pletení chebských punčoch, paličkování krajek, řezbářství, zdobení perníků,  včelařství. Některé práce a řemesla si bude možné na místě vyzkoušet. Nebudou chybě ukázky toho, co se letos urodilo, ani ukázky staré zemědělské techniky v podání Traktorklubu Skalná.

Pro děti jsou připraveny dnes již zapomenuté dětské hry.

V programu vystoupí folklórní soubor Marjánek z Mariánských Lázní. Svojí hrou a zpěvem starých egerlandských písniček pobaví návštěvníky harmonikář František Franz Severa z Rudné u Nejdku. Hlavně dětem je určena pohádka O volkovi, kterou sehraje divadelní skupina Čaplíni.

Pro zájemce z Chebu bude připravena kyvadlová autobusová doprava. Autobus bude přistaven v Komenského ulici proti VZP:

odjezdy z Chebu        10:00,  14:00

 odjezdy z Milíkova:   13:30, 17:30

                         Zdroj: Muzeum Cheb