Policejní akce byla zaměřená na autobusovou a nákladní dopravu

V minulém týdnu ve dnech 21. až 22. července letošního roku proběhla v součinnosti s Centrem služeb pro silniční dopravu na území Karlovarského kraje celorepubliková akce. Tentokrát byla zaměřená na nákladní a autobusovou dopravu. Policisté zjistili celkem 22 přestupků. Jeden z řidičů se na cesty  vydal s plně naloženou nákladní soupravou pod vlivem drog. V několika případech byl zjištěn nevyhovující technický stav vozidel.

Foto: Policie ČR

Při této akci se policisté také zaměřili na kontrolu hmotnosti a rozměrů vozidel, upevnění nákladu, na kontrolu technického stavu nebo kontrolu tachografu a paměťových karet a dodržování sociálních předpisů, mezi které patří doby řízení, odpočinku, bezpečnostních přestávek. Policisté také kontrolovali, zda řidiči neřídí pod vlivem návykových látek.

Foto: Policie ČR

„Nasazeno bylo na tři desítky dopravních policistů a dva pracovníci Centra služeb pro silniční dopravu. Společně v rámci dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali celkem 35 vozidel a zjistili 22 přestupků v dopravě, z nichž 9 vyřešili uložením pokuty příkazem na místě a 13 oznámili příslušnému správnímu orgánu,“ informoval policejní mluvčí Jan Bílek.. Zajímavou kontrolu provedli policisté u nákladního vozidla, jehož řidič převážel nebezpečný náklad.

Foto: Policie ČR

„Mezi nejnebezpečnější porušení, která policisté během těchto kontrol zjistili, byla jízda pod vlivem návykových látek u profesionálního řidiče, který jel s plně naloženou soupravou v mezinárodní přepravě. Další neobvyklé zjištění byla skrytá přeprava nebezpečných věcí (ADR). Nejenže neměl řidič vozidlo řádně označené, neměl ani potřebné školení pro přepravu nebezpečného nákladu,“ uvedl mluvčí s tím, že ve vozidle navíc chyběla část povinné výbavy pro přepravu nebezpečných věcí (ADR), dle pokynů pro případ dopravní nehody a především nebezpečný náklad nebyl řádně upevněn.

Foto: Policie ČR

 Nejčastěji zjištěným přestupkem bylo porušení sociálních předpisů tedy zákona číslo 111/1994 Sb., a to v sedmi případech. „Ve čtyřech případech byl zjištěn nevyhovující technický stav vozidel. U jednoho z nákladních vozidel bylo dokonce odebráno osvědčení o registraci vozidla a dále byla vozidlu zakázána další jízda.  Dva řidiči nákladních vozidel překročili nejvyšší dovolenou rychlost. U jednoho z řidičů bylo zjištěno, že má vysloven platný zákaz řízení jednalo se tedy o trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí,“ upřesnil Jan Bílek.

Foto: Policie ČR