Borůvka není jen jedno z nejzdravějších druhů ovoce, ale je také elixírem mládí

S borůvkou se setkal snad každý z nás, a tak není třeba rozsáhlé představování rostliny, která je bohatá na různé druhy vitamínů, tříslovin a prvků. Pokud bychom chtěli na své zahradě pěstovat lesní borůvky, s největší pravděpodobností se nám to nepodaří, jsou vázané na prostředí lesa. Ale máme pro vás několik typů na pěstování jiných, vhodnějších druhů, jako je například Kanadská borůvka – brusnice chocholičnatá nebo Kamčatská borůvka  – zimolez kamčatský.

V prvé řadě je to vysoký obsah vitamínu C, borůvka ale obsahuje i velké množství antioxidantů (karoten, antokyan, pterostilben), které nám pomáhají čistit tělo od škodlivin, snižují hladinu cholesterolu, působí proti vzniku nádorových buněk, snižují hladinu cukru v krvi a také mají dobrý vliv na pokožku, kterou chrání před škodlivým zářením. Třísloviny zase zmírňují krvácení a jsou vhodné na negativní účinky při klimakteriu. V malém množství obsahují prvky hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek a chrom. Borůvky zlepšují vidění, šeroslepost a blahodárně působí na sliznice, které regeneruje, zvláště při krčních onemocněních. Ale tyhle všechny účinky mají jen vyzrálé plody. I zmrazené borůvky si zachovávají svoje cenné látky.

Neopomenutelné jsou také zdravé listy borůvčí, které sbíráme na počátku léta, na sušení. Po usušení je nutné je překontrolovat a nechat je ty, které mají zelenou barvu. Odvar z nich se používá při žaludečních a střevních problémech. Mírně snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Vhodný je také na čištění ledvin a močových cest, které čistí a mírně dezinfikuje. Není však vhodné k delšímu užívání, kvůli obsahu hydrochinonu by mohlo dojít k  otravě.

Borůvky jsou ovocem, které je po utržení nutno rychle zkonzumovat, nejlépe do dvou dnů – i když jsou uložené v lednici. Důležité je, abychom před samotnou konzumací či zpracováním bobule řádně omyli. Léčitelé radí sníst za rok 1,5 kg plodů pro dobré zdraví.

Pokud bychom chtěli na své zahradě lesní borůvky, s největší pravděpodobností se nám to nepodaří, jsou vázané na prostředí lesa. Ale máme pro vás několik typů na pěstování jiných, vhodnějších druhů, jako např.

Kanadská borůvka – brusnice chocholičnatá

Pochází ze severní Ameriky, ale v Evropě již zdomácněla a její pěstování na zahradách není složité. Rozdíl proti borůvce lesní je ve velikosti, dorůstá do výše 1,5 metru a plody jsou také větší. Je to trvalka, která nevymrzá a je velmi úrodná. Základem pro dobrou úrodu jsou dva faktory, kyselost půdy a dostatek vláhy. Druhů tzv. kanadských borůvek je několik například Darrow, Herbert, Jersey.

Kamčatská borůvka  – zimolez kamčatský

Další možností je pěstovat kamčatskou borůvku. Její správné jméno je Zimolez kamčatský. Jak název napovídá, nejde o borůvku, svou chutí ji ale velmi připomíná. Je to keř, který dorůstá výšky 1,5 – 2 metrů. Je nenáročný na půdu, ale trpí nedostatkem zálivky. Je velmi odolný, a tak mráz do – 45 °C přežije bez újmy, protože jeho vlastí je oblast Sibiře a Kamčatky. Kvetení začíná v průběhu března a dubna, a tak se stává prvním dozrálým ovocem na našich zahradách. Květy jsou nenápadně žluté, plody kulaté, ale i soudkovité, podle odrůdy. Jejich vynikající sladkokyselá chuť je ale výsledkem šlechtění, původní tak lahodná nebyla. Zpracovává se stejně jako borůvky lesní nebo kanadské. Hodí se k přímé konzumaci, zmrazování, ale i výrobě kompotů a marmelád. Plody jsou bohaté na vitamíny C a B, dále na minerály hořčík, draslík, fosfor. Vhodná je jako podpůrný lék při skleróze, zastavuje krvácení a působí antimikrobiálně. Druhů zimolezů je přibližně 60.

Na závěr ještě dva recepty na borůvkové koláče:

Jogurťák s borůvkami

Dávka stačí na dortovou formu, pokud bychom chtěli koláč na velký plech, je třeba dva a půl dávky.

1 kelímek bílého jogurtu

1 kelímek hrubé mouky

1 prášek do pečiva

½ kelímku cukru

6 lžic oleje

2 x vejce

Těsto nalijeme na plech a posypeme borůvkami (může se použít i jiné ovoce), nasypeme podle chuti drobenku.

Kynutý koláč s borůvkami

Dávka vystačí na celý plech, těsto bude slabé

1 ¾ hrnku hladké mouky

½ hrnku mléka

1 žloutek

2 lžičky cukru

Špetka soli

½ kostky droždí

1/5 másla

Těsto zpracujeme a necháme na teplém místě vykynout přibližně hodinu. Pak ho dáme na plech a posypeme borůvkami a drobenkou.

Dobrou chuť!