Při celostátní akci zajistili celníci zboží za více než čtyři miliony korun

Karlovarští celníci zajistili během minulého víkendu v rámci celostátní akce „DIOR“ zboží v hodnotě přesahující čtyři miliony korun. Druhý červnový víkend proběhla celostátní akce zaměřená na zboží podezřelé z porušení práv duševního vlastnictví, do které se zapojili také karlovarští celníci. Na tržnicích ve Svatém Kříži na Chebsku a v Potůčkách na Karlovarsku provedli pět kontrol, při nichž zajistili více než 500 kusů zboží.

Foto: Celní úřad

„Obchodníci v prostorách před stánky i v nich nabízeli zboží, nejčastěji se jednalo o textil, obuv, galanterní výrobky (kabelky, opasky, peněženky), či sluneční brýle, jež bylo neoprávněně označeno logy renomovaných světových výrobců. V případě prodeje, by škoda způsobená majitelům ochranných známek činila více než 4 miliony korun,“ informovala tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková.

Foto: Celní úřad

Karlovarští celníci prováděli kontroly i během celého měsíce května, kdy při 17 kontrolách zajistili zboží důvodně podezřelé z porušování práv duševního vlastnictví v hodnotě bezmála 20 milionů korun.  

Foto: Celní úřad

„Od začátku letošního roku zajistili příslušníci odboru Dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj při kontrolách ve svém regionu bezmála devět tisíc kusů zboží, u kterého vzniklo podezření, že tato práva porušuje a jehož prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda dosahující bezmála 40 milionu korun,“ uvedla mluvčí.

Foto: Celní úřad

Přestože stánkařům hrozí zajištění zboží, opakovaně ho nabízejí. „Zajištěné výrobky skončily ve skladu celního úřadu. V případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, budou případy předány právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj a zboží bude zlikvidováno,“ doplnila Lenka Havelková. Celníci budou v kontrolách nejen tržnic pokračovat i nadále.