Dialog překonává hranice, říkají zástupci krajanského sdružení

První červnový víkend se v německém Hofu uskutečnil čtyřdenní sněm Sudetoněmeckého krajanského sdružení. Jeden z bodů programu se odehrál i na františkolázeňské radnici, která se stala místem komunálního kongresu představitelů některých měst z obou stran hranice a předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernda Posselta. Jednání se neslo přesně v duchu motta letošního sjezdu: Dialog překonává hranice.

Přítomné přivítal místostarosta Františkových Lázní Otakar Skala, který hodnotí setkávání obou zemí příznivě. Bernd Posselt na kongresu připomněl aktuální situaci na Ukrajině, kdy jsou miliony nevinných lidí v Evropě opět násilně nuceni opustit své domovy. „Jako sudetští Němci jsme obzvláště zděšeni a dojati osudem vyhnaných Ukrajinců, kteří nám připomínají náš osud. Podle mého názoru a přání se Evropa doufám ještě více semkne,“ uvedl Bernd Posselt a dodal, že by si přál, aby se některý z dalších sjezdů konal v České republice, ale k tomu zatím však situace podle něho ještě nedozrála.

.72. sjezd Sudetoněmeckého krajanského sdružení, který se odehrával převážně v Hofu, se letos konal čtyři dny místo tradičních tří. Na akci vystoupil také český poslanec a bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Před jehož vystoupením hrála česká hymna. „Zahrát českou hymnu byl důležitý signál toho, že už nejsme nepřátelé, že jsme přátelé a partneři,“ uvedl bavorský předseda vlády Markus Söder. V jeho projevu dále zaznělo také třeba to, že je potřebná vzájemná spolupráce evropských národů, Čechů a Němců nevyjímaje.  Ve stejném duchu se neslo také vystoupení právě Pavla Bělobrádka: „Přes všechny hrůzy a nespravedlnosti minulého století, na které nesmíme zapomínat a stále o nich musíme diskutovat a interpretovat je, se musíme dívat vpřed. Nejsme jen Češi, Němci nebo Židé. Jsme Evropané. Máme odlišné kořeny, ale společné plody. Vycházíme z židovsko-křesťanských tradic a máme stále vice společného než toho, co nás rozděluje.“

Čtyřdenní sjezd Sudetoněmeckého krajanského sdružení byl zakončen v pondělí 6. června dopoledne na poutním místě v Chlumu Svaté Maří na Sokolovsku, kam se přesunula část účastníků sjezdu z Hofu. V kostele Nanebevzetí Panny Marie se uskutečnila slavnostní mše, kterou sloužil probošt Milan Kučera a Mongignore Dieter Olbrich.