Internetový podvodník vylákal z lidí přibližně 650 tisíc korun

Internetový podvodník vylákal z lidí přibližně 650 tisíc korun. Sliboval zboží, které však nedodal. Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí obviněného sedmadvacetiletého muže do vazby, což akceptoval. Na základě rozhodnutí soudu byl muž vzat do vazby.

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání sedmadvacetiletého muže z Prahy, kterého obvinili ze spáchání přečinu podvodu.

„Obviněný muž se měl od první poloviny srpna do druhé poloviny listopadu loňského roku zaměřit na jeden z internetových portálů, kde je možné nakupovat nebo také prodávat různé zboží,“ informoval policejní mluvčí Jan Bílek. „Nejméně ve čtrnácti případech měl sedmadvacetiletý muž reagovat na inzerované poptávky na zboží. Zajímat se měl především o poptávky na autodíly, koupi motocyklu nebo například traktoru. Reagovat měl vždy z telefonního čísla a po komunikaci měl zájemcům sdělit, že poptávané zboží má k prodeji. Pokaždé měl vylákat z poškozených osob různé finanční částky, které si nechával zasílat předem na svůj bankovní účet. Zboží ale následně nedodal a peníze zpět neodeslal,“ upřesnil.

Na stejném internetovém portálu měl obviněný muž také nejméně v sedmi případech vytvořit inzeráty a nabízet motocykl značky Jawa. „Poté, co se mu na inzerát měli ozvat zájemci, měl z nich následně vylákat různou částku finanční hotovosti, kterou si měl nechat zaslat předem na bankovní účet. Následný postup byl stejný jako v předešlých případech. Obviněný muž nabízené zboží nedodal a peníze zpět nevrátil,“ doplnil mluvčí.

Svým jednáním měl způsobit celkovou škodu kolem 650 tisíc korun.

V případě prokázání viny hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na pět let.