Františkolázeňské muzeum představuje edukační program. Žáci se dozvědí o lidových tradicích chebského venkova

Hrad Seeberg ve správě Městského muzea Františkovy Lázně je znám jako oblíbený turistický cíl rodin s dětmi i školních výletů. Právě pro školní třídy a dětské skupiny je určen nový edukační program „Egerlandská veselka – lidová tradice a symbolika chebského venkova“. Neotřelé kostýmy a truhla plná známých i neznámých předmětů nasvědčují, že na účastníky nečeká jen tak obyčejná prohlídka. Program byl realizován za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Chebský svatební průvod Gustav Zindel 1931, sbírka Městského muzea Františkovy Lázně

„Nejlepší je škola hrou, hlásal již v 17. století pedagog Jan Amos Komenský.  My se tohoto osvědčeného hesla J. A. Komenského při tvorbě muzejně-edukačních programů držíme. Po programech, které doplňovaly krátkodobé výstavy, jsme minulý rok pracovali na zbrusu novém formátu, jenž je od letošního roku zařazen do stálé nabídky muzea“, řekla Petra Polívková, pedagožka františkolázeňského muzea.

Svatební průvod s žáky 9. B

„Tentokrát jsou děti aktivně zapojeny do děje programu, takže si na vlastní kůži vyzkouší roli účastníka tradičního svatebního průvodu. Do svých rolí se stylizují nejen díky kostýmům ušitých na motivy egerlandského kroje a dobových oděvů, ale také skrze tradiční propriety, spjaté s jednotlivými postavami. Vědomosti se tak rozvíjí a upevňují na více rovinách – děti si lehce zapamatují jaké postavy a zvyky souvisely se svatebním veselím v našem regionu, seznámí se s krojem a hlavními symboly Chebska. Za absolvování programu získají děti odměnu v podobě originálních vystřihovánek, ze kterých si dle instrukcí mohou vytvořit dioráma egerlandské vesnice se svatebním průvodem. Namísto běžného pracovního listu tak vznikne trvalý suvenýr, který slouží nejen k opakování nabitých informací, ale také jako neotřelá dekorace školních tříd nebo dětských pokojíčků“, doplnila Polívková“.

A proč právě téma egerlandské veselky? „V hrázděné stodole na Seebergu se nachází etnografická expozice věnovaná lidové kultuře, zemědělství a řemeslům chebského venkova 19. století. Toto téma bývá v rámci mimoškolního vzdělávání opomíjeno. Právě proto jsme se rozhodli seznámit žáky se symbolikou historického Chebska skrze nejvýraznější lidovou tradici, kterou svatba, respektive svatební průvod bezpochyby je“, zakončila.

Zdroj: MMFL