Známkový komplet připomene Stellu Zázvorkovou a Jana Wericha

Portréty dvou ikonických představitelů českého divadla a filmu, Stelly Zázvorkové a Jana Wericha, jsou námětem známkového kompletu s dvakrát dvěma různými příležitostnými poštovními známkami v nominální hodnotě 30 a 34 korun, které Česká pošty uvede do prodeje ve středu 6. dubna a naváže tak na sérii Čeští herci a herečky. Autorství výtvarného návrhu si připsal Jan Maget. Zároveň známkový komplet vychází týden před 100. výročím narození Stelly Zázvorkové.

Foto: Česká pošta

Český filmový a divadelní herec, dramatik a filmový scenárista Jan Werich se narodil v Praze 6. února 1905. Při studiu Masarykova gymnázia v pražské Křemencově ulici se seznámil se svým pozdějším divadelním partnerem Jiřím Voskovcem. Roku 1927 uspořádali amatérské divadelní představení Vest Pocket Revue. Jejich divadelní spolupráce pokračovala nejdříve v Osvobozeném divadle a následně působili pod hlavičkou tzv. Spoutaného divadla, kde uvedli jednu ze svých nejodvážnějších her Balada z hadrů. Po návratu z emigrace založili Werich s Voskovcem divadlo V+W. Po následném odchodu Jiřího Voskovce do exilu působil Jan Werich v různých pražských divadlech, od roku 1955 řídil Divadlo satiry, které přejmenoval na Divadlo ABC, kam přijal Stellu Zázvorkovou. Jan Werich zemřel v Praze 31. 10. 1980.

Stella Zázvorková se narodila 14. dubna 1922 v Praze. Stella Zázvorková absolvovala divadelní školu E. F. Buriana. Ve 40. letech se objevovala na pódiu divadla Větrník. Později byla členkou Realistického divadla a Divadla E. F. Buriana. Jan Werich ji přijal v roce 1955 do Divadla ABC. Po připojení Divadla ABC k MDP se stala členkou Městských divadel pražských, kde působila až do roku 1990. Nezapomenutelné jsou i její filmové role: objevovala se v titulech, které jsou dnes ve zlatém fondu české a československé kinematografie. Diváci si pamatují její temperamentní ženy z filmů Anděl na horách, Pane, vy jste vdova!, Zítra to roztočíme, drahoušku…!, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, či pozdějších jako Kolja, Pelíšky, Kytice a Babí léto. Herečka Stella Zázvorková se jako jedna z mála zapsala do paměti několika generací divadelních, filmových, televizních a seriálových diváků (včetně těch nejmenších). Stella Zázvorková zemřela 18. května 2005 v Praze

Součástí emise jsou i obálky prvního dne vydání (FDC) se dvěma motivy: na první Jan Werich rozmlouvá se Stellou Zázvorkovou a na druhé Stella Zázvorková s Janem Werichem. Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známkové komplety ofsetem v nákladu 25 000 kusů (tj. 2 x 50 000 známek) a oba druhy FDC digitálním tiskem po 2 600 kusech.

Zájemci si mohou nové příležitostné známky či celé známkové komplety zakoupit na specializovaných přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Česká pošta