S příchodem jara se začali probouzet netopýři

S příchodem jara se začali probouzet netopýři. Za teplých nocí bez mrazů je již lze vidět poletovat zejména nad vodními hladinami, kde se zdržuje vyšší koncentrace hmyzu. Budí se samozřejmě i netopýři, kteří z různých důvodů museli přezimovat v lidské péči. Ti budou v následujících týdnech vypouštěni do přírody, a to i v rámci akcí pro veřejnost pořádaných pod hlavičkou Roku netopýrů, který byl letos vyhlášen Českým svazem ochránců přírody.

 První vypouštění takových netopýrů se uskutečnilo minulý týden za obrovského zájmu veřejnosti v Praze u Hamerského rybníka. „Vypouštěli jsme 86 netopýrů rezavých, kteří strávili zimu v náhradním zimovišti. Šlo o kolonii, která si vybrala k zimování nevhodný úkryt na panelákovém balkoně. Pro vypouštění byly vhodné povětrnostní podmínky, nepršelo a nefoukal silný vítr, podle předpovědi na několik následujících nocí se měly nejnižší teploty držet několik stupňů nad nulou.“ říká Dagmar Zieglerová, předsedkyně základní organizace Českého svazu ochránců přírody Nyctalus, která se specializuje právě na ochranu netopýrů.

Krom nevhodně zvoleného zimoviště (třeba i proto, že to tradiční, vhodné, jim bylo zničeno) je častým důvodem, proč netopýři zimují v náhradních zimovištích, nějaký zásah do jejich přirozeného zimoviště, a to často z neznalosti, že právě tam netopýři zimují (kácení starých stromů, stavební úpravy). V záchranných stanicích bylo dle evidence přes zimu 213 hibernujících netopýrů. Další vypouštění netopýrů za účasti veřejnosti je plánováno například v Centru pro zvířata v nouzi při ZOO Liberec. Přesný termín se bude odvíjet především od počasí.

S probouzením netopýrů souvisí i první letošní příjmy netopýrů v záchranných stanicích. Netopýři se koncem března budí po téměř 5 měsíců dlouhém zimním spánku, který strávili v úkrytu bez zdroje potravy. Často bývají vysílení a dehydratovaní, někdy je nalézáme na zemi neschopné vrátit se do úkrytu. Bez pomoci člověka mohou uhynout, přitom stačí pár dní péče v záchranné stanici a bez problému se vrací zpět do přírody. Buďte tedy pozorní a ohleduplní, pokud takového netopýra najdete, volejte neprodleně nejbližší záchrannou stanici (www.zvirevnouzi.cz).

Zdroj: ČSOP