Pohonné hmoty v ČR začaly prudce zlevňovat. Benzín „přes noc“ zlevnil nejvýrazněji za posledních více než jedenáct let

Pohonné hmoty v Česku začaly prudce zlevňovat. Průměrná cena benzínu Natural 95 se z neděle na pondělí propadla o 54 haléřů na litr. Jedná se o nejvýraznější zlevnění ze dne na den od února 2010. Citelně včera zlevnila také nafta, a sice o 35 haléřů na litr. Nafta zlevnila vůbec poprvé od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Ta a související sankce Západu proti Rusku vyvolaly paniku na světovém trhu s ropou, která tak v minulém týdnu zdražila do blízkosti svého historického cenového rekordu.

Ilustrační foto Pixabay

Paniky na trhu s ropou využili v ČR zpracovatelé ropy, distributoři pohonných hmot a čerpací stanice a zjevně neobjektivně si alespoň někteří z nich navýšili své marže. V Česku tak podle údajů Evropské komise například nafta letos zdražila druhým nejvýraznějším tempem ze všech zemí EU (viz graf níže). Od dneška budou čerpací stanice zpravovat o svých cenách úřady. Následně budou ceny porovnávány s velkoobchodní cenou paliv, jež se ustavuje na komoditní burze v Rotterdamu. Její ceny jsou určující také právě pro ceny pohonných hmot v ČR. Velkoobchodní cena nafty na rotterdamské burze včera poprvé od letošního 1. března klesla pod úroveň 1000 dolarů za tunu. To svědčí o tom, že panika odeznívá právě i z evropského velkoobchodního trhu s palivy. Za citelným poklesem cen pohonných hmot v ČR ale stojí také společenský, mediální a politický tlak na zpracovatele, distributory a čerpací stanice, kteří si v posledních dnech evidentně znatelně ponížili své marže.

Ilustrační foto Pixabay

Ceny pohonných hmot v ČR budou i proto rychlým tempem zlevňovat i v dalších dnech. V následujícím týdnu lze očekávat pokles cen benzínu v průměru do pásma od 44 do 45 korun za litr. Nafta zlevní od pásma 47 až 48 korun za litr.

Lukáš Kovanda, Ph.D. – Národní ekonomická rada vlády (NERV)