Na nákupech buďte obezřetní: Šikovnému kapsáři stačí ke krádeži jen pár vteřin

Blíží se Vánoce a kapsářům začínají zlaté časy. Každoročně v předvánočním období policisté prošetřují více případů krádeží kabelek, peněženek, dokladů či mobilních telefonů.

Ilustrační foto Pixabay

Kapsáři se pohybují nejen na ulici, ale i v prostředcích hromadné dopravy, v obchodech, na tržnicích nebo v supermarketech. Využívají každé příležitosti, při které mohou člověka okrást. Například využijí momentu, kdy je člověk zaujat vybíráním zboží a nevěnuje náležitou pozornost své kabelce nebo nákupní tašce. Během několika sekund pak žena přijde buď o celou kabelku nebo o věci uložené v ní.

Případy, kdy jsou lidé při předvánočních nákupech okradeni, prošetřují i policisté na Benešovsku. K poslednímu došlo 4. prosince v odpoledních hodinách v supermarketu Kaufland v Benešově. Zde nakupoval sedmačtyřicetiletý muž. Neznámý pachatel využil toho, že nakupující měl peněženku uloženou v zadní kapse kalhot a tuto mu odcizil. Její krádeží poškozený přišel o peníze, občanský průkaz, řidičský průkaz a další věci. Škodu vyčíslil na dva tisíce korun.

Pokud se tedy lidé nechtějí stát obětí kapsářů, neměli by jim jejich protiprávní jednání svým chováním ulehčovat, ale ba naopak, měli by dodržovat zásady bezpečného chování.

 Zásady bezpečného chování:

  • Při nákupech a cestách v dopravních prostředcích věnujte zvýšenou pozornost svým kabelkám a taškám a mějte je vždy uzavřené
  • Peněženky nenechávejte navrchu kabelky nebo nákupní tašky
  • Neodkládejte je do nákupního vozíku nebo košíku
  • Kabelky zavěšené přes rameno noste vždy uzavřené s rukou na zapínání
  • Pokud zjistíte krádeže platební karty, informujte o tom co nejdříve pobočku peněžního ústavu a doklady zablokujte
  • Nenoste peněženku v zadní kapse kalhot
  • Chraňte také své mobilní telefony
  • Věnujte sobě a svému okolí více pozornosti

Pamatujte: Nepodceňujte kapsáře, šikovnému stačí ke krádeži jen pár vteřin!

por. Bc. Zuzana Stránská