Na Dni ukrajinské kultury zněl jazz, lidová hudba i rock

Na Dni ukrajinské kultury zněl jazz, lidová hudba i rock. Nad akcí, která se uskutečnila o uplynulém víkendu u mariánskolázeňského Lesního mlýna, převzal záštitu starosta Mariánských Lázní Martin Kalina. Organizátorem byla Ukrajinská iniciativa v ČR.

Návštěvníci při této příležitosti mohli zhlédnout výstavu fotografií Bludiště Donbasu. Přichystáno bylo také několik hudebních vystoupení. Zazněl jazz v podání kvarteta Sergiy Kolesnyk „Krajiny světa“, ale také lidová hudba, kterou si přítomní vyslechli od souboru Radost z Hradce Králové. Jako poslední bylo přichystáno hudební vystoupení ukrajinské poprockové skupiny OEL.

Organizátorkou akce byla Alla Větrovcová původem z Ukrajiny, která dlouhodobě pracovala jako novinářka v Praze, nyní žije v Mariánských Lázních a v Rádio Plus pracuje jako externí novinářka.

„Ukrajinci jsou v ČR tradiční diasporou, již od prvorepublikových časů. Poslední vlna ekonomické migrace od 90. let 20. století pokračuje a přináší do Česka především pracovní sílu, která stěžejně ovlivnila a ovlivňuje český průmysl. Kromě pracovních výsledků Ukrajinců v ČR je třeba zmínit dobře organizovaný kulturní život, jakož i stabilizovanou image Ukrajinců (celých rodin), krátkodobě či dlouhodobě zde pobývajících,“ uvádí Bohdan Rajčinec.

V současné době žije v České republice podle velvyslance Ukrajiny v České republice Jevhenije Perebyjnise kolem 180 tisíc občanů Ukrajiny. Ukrajinská diaspora je jednou z největších v České republice.