Pečivo citelně podraží, přestože úroda obilovin je nadprůměrná

Tuzemští zemědělci letos mají lehce nadprůměrný rok. Podle odhadu výsledku letošní úrody, který Český statistický úřad dnes zveřejnil, sklidí v roce 2021 o 2,6 procenta více obilovin a kukuřice, než jaký je průměr uplynulých deseti let. Pečivo však přesto zdraží.

Ilustrační foto Pixabay

Nadprůměrná sklizeň však letos neplatí pro všechny plodiny, třeba řepky se letos sklidí o bezmála dvacet procent méně, než odpovídá průměru uplynulých deseti let. Úroda řepky je letos nejslabší od roku 2006.

Ilustrační foto Pixabay

Žně v Česku letos trvaly nezvykle dlouho, mnohde se sklízelo ještě v polovině září. Počasí tedy nebylo ideální. Problémem byly třeba vydatné deště, kvůli nimž se zemědělci museli uchylovat třeba i k týdenním přestávkám v práci, což právě zásadně přispělo k nebývalému posunu termínu ukončení žní. Proto si také zemědělci přes hmotnostně nadprůměrnou úrodu stěžují na její slabší kvalitu. Kvalita sklizně je tedy z dlouhodobého hlediska na mnoha místech ČR spíše podprůměrná.

Ilustrační foto Pixabay

Vrásky zemědělcům přidělávaly nejen deště, které způsobovaly podmáčení půdy, které znemožňuje vyjet na pole s technikou, ale také pozdní příchod jara. To byl letos obecnější fenomén, přítomný nejen v ČR. Celoevropsky stěžejně přispěl k probíhající plynové krizi. Po poměrně dlouhé zimě se totiž přes léto nepodařilo dostatečně doplnit dosti vyprázdněné zásobníky, takže i proto velkoobchodní cena plynu vyletěla v minulém týdnu meziročně až o 400 procent. Extrémně drahý plyn kromě jiného výrazně prodražuje, ne-li znemožňuje, výrobu hnojiv, což prodraží zemědělskou produkci v příštím roce. 

I bez tohoto prodražení se ale čeští spotřebitelé už v nejbližší době musí připravit na zdražování potravin. Třeba pečivo ještě letos může podražit až o třicet procent a další cenový nárůst pak z uvedeného důvodu prodražování zemědělské výroby nastane v příštím roce. Zemědělská výroba zdražuje nejen kvůli rostoucím cenám hnojiv, ale obecně energií, dále kvůli nutnosti vyplácet vyšší mzdy pracovníkům v zemědělství, kvůli zdražování obalových materiálů nebo krmných směsí. 

Jen částečnou úlevou je tedy to, že letošní poměrně děštivé počasí přálo plodinám, které slouží k výrobě objemných krmiv pro živočišnou produkci. Chovatelé hospodářských zvířat se proto nemusí potýkat s nedostatkem objemného krmiva jako před dvěma lety. To vyvolá tlak na pokles – nebo zmírnění jejich růstu – cen mléčných nebo masných výrobků.  

Lukáš Kovanda, Ph.D. – Národní ekonomická rada vlády (NERV)