Pod smyšlenou záminkou se mladí muži vetřeli do bytu seniora, kterého okradli

Na svoji důvěřivost doplatil třiasedmdesátiletý muž z malé obce na Sokolovsku. Dva mladí muži se měli vetřít k němu domů pod smyšlenou záminkou kontroly vodoměru. Senior přišel o více než sedm tisíc korun. Falešným kontrolorům hrozí až dva roky za mřížemi.

„V polovině března v podvečerních hodinách měli na seniora zazvonit dva muži, nyní ve věku 24 a 25 let, kteří se vydávali za zaměstnance vodáren,“ informovala policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Jako důvod jejich návštěvy měli uvést kontrolu stavu vodoměru a touto lstí se dožadovat vstupu do bytu. Důvěřivý muž je vpustil a sám byl přítomen u staršího muže, který kontroloval a zapisoval stav vodoměru na toaletě. Druhý z mužů opět využil lsti a poškozenému sdělil, že musí ještě zkontrolovat vodovodní kohoutky v kuchyni. Zřejmě využil toho, že byl v kuchyni sám a po prohledání místnosti měl odcizit z odložené peněženky více jak sedm tisíc korun. Poté oba muži z bytu odešli,“ upřesnila. Peníze si měli rozdělit a utratit pro vlastní potřebu. Když poškozený muž zjistil, že byl okraden, ihned zavolal na policii.

Nyní policisté z obvodního oddělení v Rotavě sdělili oběma mužům ve věku 24 a 25 let podezření ze spáchání přečinu krádeže v jednočinném souběhu s přečinem porušení domovní svobody spáchaného formou spolupachatelství. V případě prokázání viny jim tak může hrozit až dvouletý trest odnětí svobody.

Nedůvěřujte cizím lidem! Připomeňme si několik důležitých rad a preventivní spot z projektu Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje „Nenechte se podvést a okrást“, který je zaměřen na seniory v našem kraji.

Prevence:

  • Nikdy nevpouštějte cizí lidi do svého bytu, když se jim nepodaří vylákat z Vás peníze přímo, znají mnoho jiných způsobů, jak Vás okrást. Neukazujte nikomu, kde máte uložené úspory. Během Vaší chvilkové nepozornosti Vám je mohou nezvaní návštěvníci odcizit. Nedůvěřujte neznámým osobám, které vás osloví.
  • V případě, že někdo zvoní či ťuká, nikdy neotvírejte dveře dříve, než zjistíte, kdo je za nimi. Pořiďte si panoramatické kukátko a bezpečnostní řetízek, tyto bezpečnostní prvky vám umožní pohlédnout na osobu za dveřmi a vyvarovat se tak nebezpečí vniknutí cizí osoby do Vašeho bytu.
  • Pokud na Vás zazvoní opravář či pracovník jiných služeb (odečty plynoměru, vody apod.) a nemá řádné označení, neotvírejte dveře a nejprve si telefonicky na dané instituci ověřte, zda má pracovník u vás danou službu vykonávat. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, nabízenou službu odmítněte.
  •  Nepodléhejte vidině levného nákupu, zprostředkování levnějších služeb či podomní nabídky výher v loterii, ve většině případů jde totiž o podvody. Nikomu nesdělujte své osobní údaje.
  • Nedůvěřujte každému, kdo Vás požádá o pomoc, zejména o pomoc finanční – podvodníci využívají důvěry a zranitelnosti zejména seniorů a vymýšlí si různé záminky k jejich okradení. Mohou Vás požádat o peníze pro jejich hladovějící děti, o finanční hotovost na opravu právě rozbitého motorového vozidla. Finanční hotovost nikdy nedávejte ani neznámým lidem, které za Vámi měli poslat vaši blízcí, a to ani v případě, že jste si tuto informaci ověřili.
  • Nenechte, aby na vás byl činěn nátlak od cizích osob ani od rodinných příslušníků k podpisu závažných dokumentů například o poskytnutí peněžní půjčky či převedení nemovitosti.