Města lázeňského trojúhelníku míří na Seznam světového dědictví UNESCO

Jedenáct předních lázeňských měst Evropy, mezi nimiž jsou i Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně, se výrazně přiblížilo získání titulu světového dědictví UNESCO. V dokumentu, který byl zveřejněn 4. června 2021, totiž poradní organizace ICOMOS doporučila mezinárodní sériovou nominaci Slavné lázně Evropy/Great Spas of Europe k zápisu na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví.

Toto doporučení je důležitým podkladem pro jednání Výboru pro světové dědictví, který na svém 44. zasedání ve dnech 16. až 31. července 2021 bude rozhodovat právě i o této nominaci. Pokud by rozhodnutí Výboru bylo v souladu s doporučením ICOMOS, lze oficiální potvrzení zápisu Slavných lázní Evropy na prestižní Seznam světového dědictví UNESCO očekávat koncem července 2021.

Organizace ICOMOS ve svém posudku mj. potvrdila, že Slavné lázně Evropy jsou výjimečným dokladem fenoménu evropského lázeňství, které vzkvétalo především od 18. do počátku 20. století a přineslo řadu inovativních myšlenek v oblasti balneologie, medicíny, městského plánování a architektury i trávení volného času.

Pozitivní doporučení lze považovat za obrovský úspěch České republiky, která celý složitý projekt po mnoho let koordinovala.

„Věřím, že rozhodnutí Výboru bude stejně pozitivní, a na konci července tak budeme moci oslavit vstup našeho města mezi prestižní místa UNESCO,“ sdělil Jan Kuchař, starosta města Františkovy Lázně.

Nominaci společně připravily Belgie, Francie, Itálie, Německo, Rakousko, Velká Británie a Česká republika. Tvoří ji jedenáct významných lázeňských měst, kromě Karlových Varů, Mariánských Lázní a Františkových Lázní jde o Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen, Baden u Vídně, Bath, Montecatini Terme, Spa a Vichy.

U Ferdinadova pramene v Mariánských Lázních to o víkendu žilo