Zpívající fontána se po zimním spánku znovu rozezní

Zpívající fontána se po zimním spánku opět rozezní. V pátek 30. dubna ve 21 hodin bude její provoz zahájen. Zazní skladby: Andrea Bocelli – Vivo Per Lei, Romanza, Karel Gott – Stále mlád, Srdce nehasnou, Petr Hapka – Hudba pro fontánu. Z důvodu mimořádných opatření je i letos možné sledovat páteční zahájení provozu fontány online.

Zpívající fontánu tvoří kruhový bazén o průměru osmnácti metrů s dvanáctidílnou kamennou plastikou stylizovaného květu se středem z leštěné oceli. Fontána má deset základních střikových systémů s více než dvěma sty padesáti tryskami, střední střik dosahuje výšky šesti metrů. Celá fontána je řízena počítačem, což umožňuje vytvářet zajímavé střikové kombinace včetně barevného osvětlení. Autorem výtvarného řešení je akademický architekt Pavel Mikšík.

V současné době je Petr Matějka správcem fontány (za provoz fontány je odpovědná společnost Technický a dopravní servis, s.r.o.), který avizuje, že v tomto jubilejním roce se fanoušci Zpívající fontány dočkají novinek. Poprvé zazní hudba ze známého a oblíbeného filmu Forrest Gump. A jelikož nás letos čeká ještě jedno slavné výročí, a to 200 let od založení Západočeského symfonického orchestru, bude na repertoár fontány zařazena také Toselliho Serenáda Op. 6 v podání tohoto hudebního tělesa. Návštěvníci se ale dočkají i dalších technických novinek. Podle Petra Matějky se již testuje nový počítač, který řídí choreografii stříkající vody a světel. Pokud nový počítač v testování obstojí, bude možné repertoár fontány neomezeně rozšiřovat.