Zákaz pohybu mezi okresy platí třetí den, lidé dle policie nařízení respektují

Většina občanů aktuální krizová opatření dodržuje a při cestách mimo okres má potřebné dokumenty. Po dnešním jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) to řekl jeho předseda a ministr vnitra Jan Hamáček. ÚKŠ také navrhne prioritní očkování členů Integrovaného záchranného systému v první linii.

Ilustrační foto

Ústřední krizový štáb se dnes opět zabýval aktuální situací. Ta je závažná a čísla nově nakažených jsou na alarmující hodnotě. Řešením je dle ÚKŠ důsledné dodržování platných opatření omezení pohybu. „Podle prvotních hlášení od policie se tak děje, drtivá většina všech občanů nařízení respektuje, a pokud přesto potřebují překračovat hranice okresů, mají potřebné dokumenty. Opravdu za to všem lidem děkuji,“ sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

O hladkém průběhu kontrol informoval i policejní prezident genmjr. Jan Švejdar. „Pochopení je na obou stranách, nezaznamenali jsme žádné zásadní problémy,“ řekl policejní prezident. Během včerejšího dne se do kontrol k policistům připojili vojáci a celníci. Každý den jich je včetně policistů nasazeno přibližně 7 000, počet provedených kontrol se pohybuje zatím kolem 100 000.

Ministr vnitra Jan Hamáček rovněž poděkoval policistům, vojákům, celníkům a dalším, kteří se podílejí na kontrolách aktuálních opatření. V této souvislosti ÚKŠ projednával možnost, aby členové IZS byli zařazeni do prioritní skupiny očkovaných. „Tito lidé jsou v první linii, při své práci se potkávají se stovkami občanů,“ uvedl Hamáček. Na nejbližším jednání vlády tak předloží návrh, aby jejich proočkování bylo prioritou, podobně jako je tomu například u učitelů.