Františkovy Lázně chystají zahájení 228. sezóny. Zahrát přijede také Čechomor

Co před 230 lety skutečně stálo za ničením pavilonu Chebské kyselky (nyní Františkova pramene), historiky označovaným jako tzv. Ženská bouře? To se dozvědí návštěvníci na zahájení 228. lázeňské sezóny ve Františkových Lázních. V případě příznivé epidemiologické situace se akce uskuteční v sobotu 15. května.

Foto: Zahájení lázeňské sezóny 2019

Na jaký program se mohou návštěvníci těšit? „Ráno zahájíme jako tradičně pochodem mažoretek a Dechového orchestru,“ uvedl ředitel františkolázeňského divadla Arnošt Němec. „V programu nebude chybět ani slavnostní mše, po které se vydá průvod Národní třídou až k Františkovu prameni, kde se bude konat zahájení slavností a dojde k svěcení pramenů. Přítomní se také dozvědí, co před 230 lety skutečně stálo za ničením pavilonu Chebské kyselky (nyní Františkova pramene), historiky označovaným jako tzv. Ženská bouře,“ sdělil.

Z nabídky odpoledního programu si vybere každý to své. Chybět nebude jazz, dechovka nebo rokenrol. Na závěr slavnostního dne přijede zahrát Čechomor.

Program:

  7.30  –  Pochod mažoretek a Dechového orchestru ZUŠ Cheb městem – buzení města.

  9.30  –  Slavnostní mše svatá – kostel Povýšení sv. Kříže

10.00  –  Otevření trhu na Národní třídě

10.00  –  Zahájení zábavného odpoledne pro děti v parku u před Infocentrem

11.00  –  Průvod Národní třídou

11.30  –  Slavnostní zahájení v hudebním pavilónu u Františkova pramene

Svěcení Františkova pramene a Glauberových pramenů

 Vystoupení mažoretek a Dechového orchestru ZUŠ Cheb

 

Etuda:  jak to skutečně bylo s Chebskou rebelií tzv. ženská bouře při ničení  pavilonu Chebské kyselky (nyní Františkova pramene).

Vzpoura žen – ilustrační foto

14.00 – PRAGUE RHYTHM KIGS – hot – jazzový orchestr zabývající se originální interpretací americké jazzové hudby 20. a 30. let minulého století

17.00 –   Koncert kapely FRIRE BALL – ROCK AND ROLL

21.00 –   K tanci a poslechu hraje hudební skupina ČECHOMOR

22.00 –   Závěrečné překvapení