Krematorium musí začít převážet zemřelé do jiných krajů

Karlovarský kraj pomůže krematoriu v Karlových Varech řešit situaci týkající se zvýšeného počtu žehů a nedostatečné kapacity pro uložení těl zemřelých před provedením kremace. Pro tyto účely pronajme mobilní chladicí jednotku, kam budou ostatky uloženy a převezeny do krematoria v jiném regionu, kde ještě nejsou na hranici provozních možností. Bude se to týkat těch případů, v nichž pozůstalí nechtějí provést obřad rozloučení se zesnulým. Rodinám také kraj bude kompenzovat náklady na mezikrajský převoz.

Ilustrační foto: keesluising

„Dostali jsme se do okamžiku, kdy musíme řešit i takto mimořádně citlivé a bolestné záležitosti. Nicméně nechceme nic podcenit, aby se stav nevyhrotil jako před časem na východě republiky. Obrátila se na nás provozovatelka karlovarského krematoria paní Fořtová s tím, že krematorium dnes pracuje na 113 procent běžného provozu a pohřební služby avizují stále vyšší počty těl zemřelých. Proto jsme i po dohodě se členy krajského krizového štábu dospěli k závěru, že kraj pronajme mobilní chladicí jednotku pro převoz těl zemřelých a uhradí jejich rodinám náklady na dopravu do krematoria v jiném kraji. S některými z těchto zařízení v současnosti jednáme. Aktuálně jde o adekvátní možnost, jak situaci zvládnout,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Hromadný převoz těl zemřelých bude využit jen dočasně po nezbytně dlouhou dobu, než se situace na území Karlovarského kraje stabilizuje.