Správa železnic dokončila opravu nástupišť v Chebu

Rekonstrukce nástupišť a podchodu na chebském nádraží zdárně skončila. Celkové náklady se vyšplhaly na téměř 550 milionů korun. V létě roku 2022 začne oprava i výpravní budovy.

„Celkové investiční náklady na rekonstrukci stanici Cheb dosáhly 549 milionů korun. Areál železniční stanice Cheb byl postavený v letech 1958–1962 podle plánů architekta Josefa Dandy. Při rekonstrukci musela Správa železnic respektovat požadavky orgánů památkové péče včetně výběru obkladů a dlažby. Jejich zástupci schvalovali jednotlivé typy. Požadavek památkářů byl, aby obklady a dlažba byly věrnou kopií původních z roku 1962,“ informovala tisková mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

A co všechno se na chebském nádraží změnilo?

Na všech nástupištích vzniklo nové zastřešení spolu s novým povrchem, kdy asfalt nahradila zámková dlažba s bezpečnostními a vodicími lištami.

„Největším přínosem pro cestující v tomto frekventovaném železničním uzlu je vybudování výtahů, prostřednictvím nichž se lidé dostanou bezbariérově na všechna nástupiště. Jejich nástupní hrana v normové výšce 550 milimetrů nad kolejí umožní pohodlný výstup a nástup do vlaků,“ podotkl generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jiří Svoboda.

Stavební práce se dotkly i železničního spodku a svršku, jejichž součástí bylo mimo jiné i vložení nových výhybek, které navíc získaly elektrický ohřev. Rychlost vlaků projíždějících osobním nádražím se následně zvýšila z 60 na 80 km/h.

„Příprava celkové obnovy památkově chráněné budovy osobního nádraží běží, v současné době je v realizace výběrové řízení na zpracovatele dokumentace. Zahájení stavby předpokládáme v srpnu 2022,“ poznamenala Pistoriusová.

VID