Inspektoři varují před toustovým chlebem. Může obsahovat kovové střepy

Inspektoři zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) varují spotřebitele před nebezpečnou šarži toustového chleba. Na základě hodnocení po otevření plastového obalu byla potravina vyhodnocena jako nebezpečná, protože chléb obsahoval větší množství ostrých kovových střepů.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před nebezpečnou šarži potraviny: DAN CAKE Toast bread wholegrain – chléb toustový pšeničný s celozrnnou moukou, krájený, v balení 500g, datum minimální trvanlivosti: 20.03.2021, výrobce: Dan Cake Polonia Sp. z o.o., ul. Transportowców 15, 32-500 Chrzanów, Polsko,“ uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Kontrolovaná osoba tak porušila čl. 14 odst. 1 nařízení 178/2002, který stanoví, že potravina nesmí být uvedena na trh, není-li bezpečná.

Inspektoři nebezpečnou potravinu zjistili v provozovně Potraviny ‐ Thi Mai Huong Nguyen, Hovorany a neprodleně nařídili stažení z trhu.

Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o potravinu vyrobenou v zahraničí, SZPI vložila informaci do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF a umožnila tak došetření v zemi původu.

„Potravinářská inspekce důrazně varuje spotřebitele, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, před její konzumací,“ informoval mluvčí.

S kontrolovanou osobou zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.