Od pátku začíná registrace seniorů 80+ k očkování. Zřízena je také asistenční linka

Od pátku 15. ledna 2021 se budou moci senioři starší 80 let registrovat v centrálním rezervačním systému státu: https://crs.uzis.cz/. Prostřednictvím systému jim bude rezervován termín a místo provedení očkování. Karlovarský kraj chce usnadnit registraci lidem, kteří ne vždy mají přístup k internetu a potřebnou uživatelskou zkušenost, a zřídil proto asistenční linku 80+pro telefonickou pomoc s registrací. Zároveň se kraj obrací na rodiny seniorů, aby s registrací a dalším postupem pomohly.

Ilustrační foto: D. Schenk

Krajská asistenční linka pro pomoc s registrací na očkování pro seniory starší 80 let má telefonní číslo 607 600 017 (obvyklá cena volání podle tarifu) a bude v provozu denně od 8 do 18.00 hodin. „Senioři ve věku  80+ jsou velmi zranitelnou a rizikovou skupinou a my jim musíme co nejvíce zjednodušit přístup k očkování. V první řadě se s prosbou o pomoc obracíme na rodiny seniorů, jejich vnoučata, dcery a syny, kteří se orientují na internetu a zvládnou své babičky a dědečky i ostatní příbuzné starší 80 let do systému zaregistrovat, a poté jim zarezervovat termín a místo očkování. Pokud ale budou provádět senioři registraci sami, chceme jim být co nejvíce nápomocni. Proto kromě státní informační linky 1221, kde jsou k dispozici veškeré informace a pomoc s registrací, zřizujeme krajskou asistenční linku. Operátoři zodpovědí základní dotazy k vakcinaci a pomohou buď volajícího navést, aby registraci provedl sám, nebo mohou přímo zaregistrovat a upřesnit další postup,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek.

Informace o vstupu do centrálního rezervačního systému, číslo krajské asistenční linky 80+ a další informace Karlovarský kraj zveřejní na svém informačním portálu a webech nemocnic, na facebookové stránce, prostřednictvím ostatních sociálních sítí. Obešle údaji také starosty obcí Karlovarského kraje, poskytovatele sociálních služeb, kteří pracují se seniory, letáky s telefonními čísly budou k dispozici na odběrových místech. Zároveň krajský úřad vyčlení z řad svých zaměstnanců operátory pro asistenční linku, podobně jako je tomu v případě zajištění chodu call centra pro objednávání odběrů.

Popis registrace do rezervačního systému:

  • V případě zájmu o očkování je nutné provést registraci do systému.
  • Na stránce https://crs.uzis.cz/ zadáte své, případně kontaktní (dcera, syn, jiný rodinný příslušník) telefonní číslo.
  • Obdržíte formou sms PIN, který zadáte do systému (ověření telefonního čísla)
  • Nyní můžete vyplnit registrační formulář (jméno, příjmení, rodné číslo, zdravotní pojišťovna, adresa, e-mail, preferované očkovací místo, zdravotní stav)
  • Jakmile dokončíte vyplnění formuláře, klikněte na „odeslat žádost“.
  • Jestliže se zobrazí PIN 2 a možnost pokračovat v rezervačním systému (v novém okně),            pokračujte v rezervaci (znamená to, že  skupina 80+  je již na řadě).
  • Pokud ne, vyčkejte na obdržení PIN 2 na své telefonní číslo (může trvat i několik dní). PIN bude doručen, jakmile bude schválená cílová skupina, do které spadáte.

Rezervace termínu očkování:

  • Na stránce www.reservatic.com/ockovani zadáte číslo pojištěnce (občané ČR vyplňují své rodné číslo, cizinci přidělené číslo pojištěnce) a druhý PIN, který jste obdržel na svůj mobilní telefon.

Na tento jsou občané směrováni po vyplnění registrace a na vyzvání. Samostatným přístupem přímo na tento web rezervaci nelze provést.

  • Vyberete očkovací místo, následně vyberete datum a čas rezervace.
  • Termín 2. očkovací dávky (pokud se jedná o vakcínu, kde je třeba očkovat dvěma dávkami) se vytvoří automaticky za 21 dní ve stejný čas.
  • Potvrdíte vytvořenou rezervaci kliknutím na „rezervovat“ a vyčkáte na zobrazení potvrzení o platné rezervaci. Pokud jste vyplnili email, obdržíte i potvrzení o platné rezervaci i emailem.