Chebská nemocnice hlásí: Už nemáme volné ani jedno intenzivní lůžko

„Aktuálně v chebské nemocnici již není jediné volné intenzivní lůžko a jsme nuceni již selektovat  pacienty, kteří na intenzivní péči dáme a které necháme na standardním oddělení prakticky umírat na těžký covidový zápal plic.“ Tato zpráva od primáře chebské interny Stanislava Adamce se začala v sobotu 9. ledna šířit na sociálních sítích. Do záležitosti se také vložil poslanec Petr Třešňák, který zaslal dotaz na ministra zdravotnictví Jana Blatného.

Zpráva, která znepokojila mnoho nejen chebských občanů, byla zveřejněna na fb stránce  Ordinace Ovpl:

Aktuální informace z nemocnice v Chebu:

  Aktuálně v chebské nemocnici již není jediné volné intenzivní lůžko a jsme nuceni již selektovat  pacienty, kteří na intenzivní péči dáme a které necháme na standardním oddělení prakticky umírat na těžký covidový zápal plic. Krajská koordinátorka Dr. Uhlíková nás odkázala na našeho ředitele  chebské nemocnice, aby jsme si pomohli sami

    V danou chvíli máme sesterský personál na interním oddělení s  30 lůžky obsazenými covidovými pacienty v kritickém stavu. Na 12-ti hodinovou směnu   máme k dispozici obvykle  3 sestry a v noci někdy jen 2 + sanitář. Jsou již naprosto vyčerpané, nemohou se střídat po 3 hodinách jako ve velkých nemocnicích. Lékařsky jsme aktuálně na tom taky špatně, ale to je problém dlouhodobý. Vedení KKN není schopno distribuovat lékařský personál rovnoměrně mezi obě své nemocnice a Cheb je stále v pozici Popelky. 

     Případné rozšíření intenzivní péče není v tuto chvíli není možné z personálních důvodů. Navíc již narážíme na celkovou kapacitu nemocnice, která je v tuto chvíli prakticky vyčerpaná. Jsme v tuto chvíli ve vakuu, nikdo nám není schopen říci jak dál. Jistě se nabízí řešení nechávat pacienty nad 85 let již v domácí péči a nevozit je do již obsazené nemocnice, ale tato rozhodnutí musí přijít shora. Nebo musí pomoci jiná zařízení mimo kraj. To, jak jsem pochopil z vyjádření Dr. Uhlíkové, momentálně není možné. Je načase, aby vláda konala a případně vysvětlila občanům Karlovarského kraje, že se zde bude umírat .

S pozdravem

MUDr. S. Adamec , primář interního oddělení Cheb

https://www.facebook.com/ordinace.ovpl.3/posts/245368910279530

Podle Seznam zpráv mluvčí chebské nemocnice Vladislav Podracký vyjádření primáře Adamce de facto popřel. „Rozumím přepracovanosti pana primáře, je to fyzicky i psychicky náročné, ale situace v nemocnici vypadá trochu jinak, než pan primář popisuje,“ reagoval na dotaz redakce Seznam Zpráv.

Podle něj je sice nemocnice zhruba týden na hranici kapacity v intenzivní péči o covidové pacienty, kdy denně má pro ně připravena jedno až dvě volná lůžka. Zbývající případy se řeší transportem jinam, například do Plzně nebo Prahy.

„Dnes ale došlo k restrukturalizaci intenzivní péče. Byla zcela zrušena intenzivní péče necovidová, tito pacienti se převáží do Karlových varů. Uvolněná kapacita přešla pod covidovou intenzivní péči,“ konkretizoval. Pokud by to nestačilo, funguje podle něj systém, v rámci kterého se pacienti, na něž nemá zařízení technickou, personální nebo lůžkovou kapacitu, přivážejí jinam.

„Není to jednoduché, protože problémy s kapacitou mají všechny nemocnice, rozhodně to ale není tak, že by pan primář musel nechávat pacienty umírat,“ doplnil Podracký.

Podracký také zdůraznil, že na covidového pacienta je potřeba dvojnásobný počet personálu než na necovidového. Je třeba pacientům podávat léky, chránit je proti proleženinám a atrofování svalů a odsávat jim hleny z dýchacích cest. To vše v ochranném obleku, proto se musí ošetřující personál častěji střídat.

Do problému se zapojil také poslanec Třešňák (Piráti), který oslovil v pátek 8. ledna ministra zdravotnictví Blatného: 

„Aktuální situace v chebské nemocnici není udržitelná a personál je nucen již selektovat pacienty, které umístí na intenzivní péči. Pane ministře, prosím požádejte o pomoc Bavorsko a Sasko. Spolupráci už předjednal hejtman Kulhánek, ale oficiálně to musí jít od Vás,“ uvedl v korespondenci Petr Třešňák. Celé znění dopisu v odkazu:

Odpověď od ministra přišla v sobotu 9. ledna: „Pane poslanče, není důvod vyvolávat paniku. V ČR máme dostatečné kapacity. A není problém převážet případně pacienty do méně zatížených nemocnic mezi kraji. S hejtmanem Karlovarského kraje jsem v kontaktu. Zrovna včera jsme mu takto pomohli,“ vyjádřil se ministr zdravotnictví Jan Blatný.