Letošní novoroční oslavy byly z pohledu policistů klidnější

Na letošní Silvestr byli policisté v celém Karlovarském kraji řádně připraveni. I přes platná vládní nařízení totiž policisté očekávali větší počet oznámených událostí než v běžných pracovních či víkendových dnech. V rámci celého Karlovarského kraje byl na silvestrovskou noc, tak jako každý rok, posílen běžný výkon služby. Policisté se zaměřili především na zajištění bezpečnosti osob, dodržování veřejného pořádku a také na dohled nad silničním provozem. Samozřejmě se věnovali také kontrolám všech platných vládních nařízení.

V průběhu posledního dne roku 2020 a následné silvestrovské noci, v době od 31. prosince 2020 od 07:00 hodin do 1. ledna 2021 do 07:00 hodin, policisté na Integrovaném operačním středisku Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje přijali 122 oznámení na lince tísňového volání. Ve srovnání s posledními silvestrovskými oslavami z noci 31. prosince 2019 na 1. ledna 2020 bylo na tísňové lince ve stejném časovém rozmezí přijato o 29 oznámení méně. Tehdy bylo na linku tísňového volání přijato 151 oznámení. Mezi nejčastější oznámení patřilo rušení nočního klidu či porušování zákazu vycházení kvůli používání pyrotechniky na veřejných místech.

Během posledního dne v roce 2020 a následné silvestrovské noci policisté tedy prověřovali řadu oznámení. Kromě toho, že vyjížděli k několika drobným dopravním nehodám, tak například na Sokolovsku řešili oznámení muže, kterému měli odcizit v prodejně smíšeného zboží tašku. Po příjezdu policejní hlídka zjistila, že oznamovatel je pod vlivem alkoholu. Policisté na místě provedli šetření a tašku, kterou si nakonec oznamovatel odložil na jiném místě, než myslel, s veškerým obsahem nalezli.

Na Karlovarsku řešili po třetí hodině v noci incident mezi dvěma muži. Ti měli popíjet v jednom z bytů v Nové Roli a po odchodu se měli na ulici fyzicky napadnout. Po příjezdu policejní hlídky měl být jeden z této dvojice, konkrétně devatenáctiletý mladík, i nadále agresivní a policisté museli použít donucovací prostředky a následně ho zajistit. Mladík se podrobil orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, která vyšla s pozitivním výsledkem 1,58 promile. Poté byl policisty převezen na protialkoholní záchytnou stanici. Protiprávním jednáním dvojice mužů se policisté samozřejmě zabývají.

Na Chebsku oznámil před druhou hodinou v noci muž, že před domem je ve vozidle osoba nejspíše v bezvědomí. Policisté se na místo okamžitě vydali a po příjezdu zjistili, že se v osobním automobilu nachází devětačtyřicetiletý muž, který v něm zřejmě vlivem podnapilosti usnul. Muž byl převezen do chebské nemocnice, kde byl následně hospitalizován.

Policisté také samozřejmě kontrolovali dodržování všech platných vládních nařízení. Ve výše uvedeném časovém rozmezí policisté provedli v celém Karlovarském kraji téměř 2 200 kontrol dodržování mimořádných a krizových opatření. V patnácti případech policisté zjistili porušení mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví. Dva případy vyřešili příkazem na místě, tedy pokutou a ve dvou případech porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Jedenáct případů bylo vyřešeno domluvou. Policisté také zjistili 27 porušení krizových opatření vlády. V tomto případě jich bylo 18 vyřešeno domluvou, šest příkazem na místě, tedy pokutou a tři porušení policisté oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání.

J. Kopřiva