Ministerstvo financí spustilo ostrý provoz rejstříku vyloučených osob z hazardních her

Česko dokončilo moderní a funkční reformu hazardu. Jejím dovršením je po více než tříměsíčním pilotním provozu ostré spuštění rejstříku vyloučených osob. Ten již od 20. prosince 2020 zamezuje osobám v něm zapsaným účastnit se hazardních her, což přispěje k vyšší ochraně ohrožených osob před negativními následky hraní hazardních her. Nyní je v rejstříku zapsaných 195 096 osob. O zápis může požádat také sám hráč.

Foto: Ilustrační

„Po úspěšné pilotní fázi je spuštěn ostrý provoz. To znamená, že od 20. prosince si již lidé zařazení v rejstříku automaty ani jiné hazardní hry nezahrají. Věřím, že tento mechanismus napomůže nejen hráčům v boji s jejich závislostí, ale také více ochrání jejich rodiny a nejbližší okolí, které patologickým hráčstvím často trpí. Díky tomuto rejstříku už nebude možné, aby třeba peníze vyplacené na dávkách v hmotné nouzi končily v automatech, jak se to dnes bohužel občas děje,“ podotýká ministryně financí Alena Schillerová

V ostrém provozu již budou provozovatelé hazardních her povinni ověřovat, zda je daná osoba zapsána v rejstříku vyloučených osob. Pokud v něm zapsána bude, tak jí provozovatel hazardní hry nesmí vpustit do herního prostoru ani jí umožnit zřídit nebo používat uživatelské konto. To platí nejen pro casina a herny, ale také pro on-line prostor.

Do rejstříku vyloučených osob se zapisují osoby, které o to samy požádají, a automaticky z moci úřední osoby:

  • pobírající dávky pomoci v hmotné nouzi (s výjimkou mimořádné okamžité pomoci) a osoby s nimi společně posuzované, jsou-li starší 18 let;
  • vůči kterým byl pravomocně zjištěn úpadek;
  • kterým bylo uloženo předběžné opatření zákazu her a sázek;
  • kterým bylo uloženo přiměřené omezení a přiměřená povinnost zdržet se hazardních her nebo jim bylo nařízeno ochranné léčení.

O zápis může hráč požádat Ministerstvo financí i dobrovolně, a to zasláním žádosti. Vzorový formulář a podrobné informace najdete na stránkách ministerstva v části „Rejstřík vyloučených osob“.

Osoby zapsané v rejstříku vyloučených osob na základě vlastní žádosti mohou požádat o výmaz až po uplynutí jednoho roku od zápisu. Osoby zapsané z moci úřední nemohou být z tohoto rejstříku vymazány na základě jejich vlastní žádosti. Výmaz probíhá stejně jako zápis automaticky z moci úřední neprodleně poté, kdy Ministerstvo financí obdrží z příslušného rejstříku informaci o důvodech výmazu (např. ukončení pobírání dávek v hmotné nouzi nebo ukončení insolvence).

Ministerstvo financí zvolilo nadstandardní opatření a mechanismy pro ochranu těchto dat. Data jsou zpracovávána neveřejně a jsou shromažďovaná v rámci plnění povinností v souladu se zákonem o hazardních hrách a právními předpisy v oblasti ochrany osobních údajů. Rejstřík vyloučených osob je součástí IT systému AISG a tvoří jeho druhou tzv. dozorovou část. Ministerstvo financí již v minulém roce úspěšně spustilo první část informačního systému v oblasti hazardu. Od začátku června 2019 tak běží ostrý provoz tzv. Analytického modulu informačního systému provozování hazardních her (AISG), který shromažďuje herní a finanční data od provozovatelů hazardních her. Výsledná analýza těchto dat přispívá k efektivnějšímu výkonu dozoru a kontroly nad hazardními hrami včetně daně z hazardních her.