Martin Kalina: Vánoce jsou pro mne dobou klidu a očekávání

Tentokrát nebude rozhovor s mariánskolázeňským starostou Martinem Kalinou o práci politika, ale o tom, co pro něj znamenají Vánoce. Živé Chebsko se ptalo třeba i na to, jestli udržuje nějaké tradice a co by rád našel pod vánočním stromem.

Co pro vás znamenají Vánoce?

Vánoce pro mě znamenají v dospělosti něco trochu jiného než znamenaly v dětství. V dětství to bylo hlavně očekávání dárků. Dnes je to o očekávání klidu a oddechu v jinak náročné a uspěchané době.

Dodržujete nějaké speciální zvyky a tradice?

Nevím, jestli je to zrovna zvyk, ale při štědrovečerní večeři si vždy pouštíme koledy. A pamatuji se, že jsme jako děti poté chodily s otcem na chodbu zapalovat prskavky… aby měl ježíšek čas snést ke stromečku dárky.

Bez čeho si neumíte předvánoční čas představit?

Předvánoční čas si nedokážu představit bez toho moderního nákupního šílenství. Hodně se to ale zlepšilo tím, že můžeme nakupovat online. Já velice nerad chodím po obchodech.

Máte nějaký zvláštní ‚vánoční recept‘, o který byste se podělil se čtenáři?

Samozřejmě si předvánoční čas neumím představit bez cukroví, i když v posledních 2 letech už jsem se hodně krotil. Speciální recept nemám. Během roku jsem vášnivým kuchařem, ale o Štědrém dni patří kuchyně rodičům, ke kterým chodím trávit tento magický čas.

Co byste si přál najít pod stromečkem? Co by vám udělalo největší radost?

Pod stromečkem bych si přál knihu „Dobrák“ od Jiřího Kulhánka, která je poslední z jeho tvorby, a chybí mi do sbírky. Zatím pátrám já i zbytek rodiny marně. Určitě nejkrásnějším Vánočním dárkem byl pes, kterého jsme se sestrou dostali jako malí. Pojmenovali jsme ho Filip a přes počáteční odstup si ho nakonec zamiloval i náš otec. Domácí mazlíčky jako dárky by si ale měl každý dobře rozmyslet! Je to krásný dar, ale také závazek na řadu let.