Chrám sv. Olgy ve Františkových Lázních zdobí vánoční betlémy

Věřící i návštěvníci chrámu sv. Olgy se i letos mohou těšit z vánočních betlémů, které již tradičně v čase adventu a vánočních svátků zdobí tento svatostánek. Prohlédnout si je možné celkem deset historických betlémů z počátku 20. století. Základem výstavy je devět králických betlémů ze soukromé sbírky hazlovského restaurátora starožitného nábytku Helmuta Petera a dále chebský betlém, který je ve vlastnictví místní církevní obce. Letošní novinkou je instalované osvětlení u pěti betlémů, díky kterému vyniká větší měrou scenérie i samotné vedlejší postavy vánočního příběhu.

„Máme radost, že pan Peter i letos svolil k výstavě svých krásných betlémů, které neustále vylepšuje. Lidové betlémy k Vánocům jednoznačně patří – je v nich i veliký kus pohádkové nostalgie, se kterou vyprávějí příběh Narození Ježíše Krista. Lidé, kteří figurky a idylické krajinky před více než 100 lety zhotovili, do nich otiskli povzbudivé poselství něhy, radosti a naděje,“ říká duchovní chrámu sv. Olgy, otec Metoděj Kout.

Betlémy je možné si v chrámu prohlédnout každý den od 14:00 do 16:00, a to až do 17. ledna.

„Dlouho jsme přemýšleli, zda budeme letos vzhledem ke stávající epidemiologické situaci betlémy vystavovat. Tolik věcí se ve srovnání s loňským rokem změnilo, nakonec jsme si ale řekli, že betlémy zkrátka vystavíme, byť v minimalističtějším provedení,“ říká otec Metoděj.

Výstavu podle otce Metoděje v minulosti vždy provázely i komentované prohlídky zaměřené na historii vývoje betlémů – právě ty musí návštěvníci letos oželet. „Komentované prohlídky budou jen výjimečné, a to na vyžádání pro vážné zájemce. Bohužel, letos bude chybět i každoroční překvapení v podobě netradičního betlému zhotoveného přímo pro účely výstavy.“ V předchozích letech návštěvníky překvapil perníkový betlém chebské perníkářky Ilony Lazúrové, předminulý rok to byl betlém z kostiček stavebnice Lego.

Vstupné na výstavu je jako každý rok dobrovolné a slouží na alespoň částečné pokrytí nákladů spojených se zapůjčením betlémů a zajištěním služeb farníků v chrámu sv. Olgy.