Peníze si vzal, slíbené auto však nedodal

Vyhlédla si auto na internetu a domluvila si s prodejcem schůzku. Postupně měla muži zaplatit téměř 320 tisíc korun. Teď nemá peníze ani vozidlo.

Dvaatřicetiletý muž z Karlových Varů měl v září tohoto roku nabízet na sociální síti k prodeji osobní vozidlo. „Se zájmem jej oslovila žena, která mu měla při několika osobních schůzkách postupně předat finanční hotovost v celkové výši téměř 320 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Eva Valtová s tím, že slíbené vozidlo však do současné doby neobdržela, ačkoliv mělo být z Anglie dovezeno do konce září.

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání a muže obvinili ze spáchání zločinu podvodu.

Uvedeného jednání se obviněný muž dopustil i přesto, že byl již v minulosti za stejnou trestnou činnost odsouzen Okresním soudem v Sokolově.

Nyní mu za uvedené jednání v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let, neboť se tohoto jednání dopustil v době, kdy byl Usnesením Vlády České republiky vyhlášen nouzový stav pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu COVID – 19 a čin byl tedy spáchán za stavu jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí.

Prevence:

V souvislosti s tímto případem chceme upozornit, aby lidé při nákupu vozidel dbali zvýšené opatrnosti a nakupovali spíše u autorizovaných prodejců. Pokud se ale rozhodnete pro výhodnou koupi vozidla přes inzerát na internetu, nepodléhejte hned vidině ušetřených peněz. Prostřednictvím dostupných portálů na internetu si ověřte nejen prodejce, ale také vozidlo. Nevěřte pouhým fotografiím od prodávajícího a jeďte se na automobil podívat osobně. I když se prodejce může jevit jako spolehlivý a přislíbí, že Vaše objednané vozidlo brzy doručí, může se stát, že narazíte na podvodníka a peníze již nikdy neuvidíte. Proto v žádném případě nikdy neplaťte předem. V případě podezření, že jste se stali obětí podvodného jednání, bezodkladně se obraťte na nejbližší policejní služebnu nebo volejte linku 158.