Majitel měl psa poštvávat proti jinému muži. Policisté proti agresivnímu zvířeti použili zbraň

Chebští policisté byli vysláni v pondělí 14. prosince 2020 těsně po půlnoci k autobusové zastávce v Chebu, kde měl muž poštvávat svého psa proti jinému. Po příjezdu policistů se na místě hádala dvojice mužů a v jejich okolí pobíhal pes plemene německého ovčáka, který neměl náhubek.

Po vystoupení policistů ze služebního vozidla se štěkající pes rozeběhl proti jednomu z policistů, který okamžitě vyzval majitele psa, aby si ho zajistil,“ uvedl policejní mluvčí Jakub Kopřiva. „To měl muž učinit tak, že psa svou bundou přivázal ke konstrukci autobusové zastávky. Následně policisté dle zákona vyzvali majitele psa k prokázání totožnosti. Ten byl ztotožněn jako místní devětačtyřicetiletý muž, jehož protiprávní jednání policisté v minulosti několikrát řešili. Naposledy ve středu 9. prosince 2020, kdy měl muž pod vlivem alkoholu v bytové jednotce fyzicky napadat osmatřicetiletou ženu, která vše oznámila na tísňovou linku policie,“ sdělil.

Po chvíli se měl devětačtyřicetiletý muž vrátit ke svému psovi, který již nebyl uvázán a začal volně pobíhat kolem policistů. Ti muže opakovaně vyzvali, aby si svého psa zajistil. „Následně se měl štěkající pes rozeběhnout k jednomu z policistů a kousnout ho do nohy v oblasti holeně. Na tento útok měli policisté zareagovat vytažením služební zbraně, kterou umístili do pohotovostí polohy, jelikož pes měl stát stále před policisty a být agresivní. Na další pohyb psa směrem k policistům měli policisté zareagovat couváním a výzvou majiteli, aby si ho zajistil. Ten tak ovšem již neučinil. Vzhledem k tomu, že pes byl stále agresivní, neposlouchal povely svého majitele a směřoval k policistům, hrozila tedy důvodná obava, že útok psa bude pokračovat. Jeden z policistů využil svého oprávnění a v souladu se zákonem o Policii České republiky použil služební zbraň ke zneškodnění zvířete ohrožující život nebo zdraví osoby a na agresivního psa jedenkrát vystřelil,“ upřesnil mluvčí. Pes byl zasažen do oblasti krku.

Policisté následně zajistili příjezd veterináře, který zraněného psa uspal a převezl do své ordinace k ošetření. Následně byl operován a po zákroku byl mimo ohrožení života.

Lékařské vyšetření vyhledal po incidentu také zraněný policista.