Na štědrovečerní hostině nesmělo chybět ovoce

Co by byla štědrovečerní večeře bez ovoce. Ať již sušené, zavařené či dovezené z teplejších krajů, ovoce bylo s Vánoci v různých podobách spjato již od nepaměti. Z kořeněného sušeného ovoce se dříve připravoval sladký dezert nazývaný „muzika“, který se na samý závěr štědrovečerní hostiny podával společně s vánočkou.

Oblíbené byly také zavařeniny a marmelády používané nejen jako přísada při pečení. Samozřejmě měla na štědrovečerní tabuli své místo i čerstvá jablka, hrušky a další tuzemské ovoce sklízené z tradičních odrůd umožňující pozdní sklizeň a dlouhodobé uskladnění.

Dlouhodobě populární je pak především exotické ovoce, které navzdory masovému dovozu dodnes neztratilo statut něčeho exkluzivního. Snad je to tím, že bylo exotické ovoce – jako např. citrusy či ananasy – po staletí výsadou nejmajetnějších společenských kruhů. Výjimkou nebyly zámecké oranžérie, které umožňovaly pěstovat exotické ovoce i v našich podmínkách – např. někdejší nostitzká oranžérie při zámku v Sokolově (zničena po roce 1945).

Zdroj: MMFL