Index rizika PES stoupá. Přechod do vyššího stupně je pravděpodobný

Souhrnný index rizika pro Českou republiku je podle protiepidemického systému na hodnotě 64. Hodnota odpovídá čtvrtému pohotovostnímu stupni, což signalizuje zhoršení epidemické situace v souvislosti s onemocněním covid-19. Jakkoli není skóre jediným parametrem důležitým pro rozhodování, je přechod do stupně 4 velmi pravděpodobný.

Řazení do příslušných úrovní probíhá na základě epidemiologických ukazatelů, jako je např. 14denní incidence na 100 tisíc obyvatel, zjednodušený výpočet reprodukčního čísla, pozitivita testů a také 14denní incidence na 100 tisíc obyvatel zaměřená na seniorní skupiny.

Aktuální hodnota souhrnného indexu rizika pro Českou republiku je nyní 64. To je úroveň, která odpovídá čtvrtému stupni pohotovosti. Nejpříznivější skóre je v Praze, kde se pohybuje na hodnotě 49. Naopak ve Zlínském a Libereckém kraji je na úrovni 76.

„Epidemická situace v České republice se od minulého týdne postupně zhoršuje. Proto opět připomínám možnost využít plošného dobrovolného bezplatného testování, které bude zahájeno příští pátek 18. prosince,” uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Skóre je hodnoceno barevně pro celou republiku i jednotlivé kraje, hodnoty jsou ale kalkulovatelné také pro nižší správní celky. Podle skóre jsou kraje řazené do pěti stupňů pohotovosti, na které navazují příslušná protiepidemická opatření týkající se např. nošení roušek, shromažďování, obchodů, kultury nebo školství, ale i jejich rozvolňování.

„Termínově je vyloučené, že by důvodem zhoršené epidemické situace bylo pouze rozvolnění opatření, které souvisí s přechodem do třetího stupně pohotovosti v minulém týdnu. Zhoršení zapříčinila spíše skutečnost, kdy platná opatření nebyla adekvátně a všemi dodržována i před touto změnou. Často dochází i dnes k hromadění lidí v barech, obchodních domech, nebo ve veřejné dopravě. Čím více lidí se shlukuje na malé ploše, tím větší je riziko přenosu kapének a tím pádem i šíření viru covid-19,“ zmiňuje hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Protiepidemický systém (PES) vyvinulo Ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky ve spolupráci s experty z českých i zahraničních univerzit. Skóre je kalkulováno a implementováno do online systému ÚZIS a zveřejněno na webových stránkách.

„Poslední týden pozorujeme zhoršení epidemické situace, což se promítá do většiny sledovaných epidemiologických ukazatelů. Rostou počty nově pozitivně diagnostikovaných pacientů a narostl počet nově diagnostikovaných případů ze zranitelných skupin obyvatel – denně na hodnotu cca 1000 a vyšší. Během týdne narostla hodnota reprodukčního čísla, která se pohybuje v intervalu 1,1 – 1,2. Důvodem je především zvýšený počet déletrvajících kontaktů mezi lidmi, zvýšená mobilita obyvatel,“ zmiňuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Vzhledem k aktuální epidemické situaci musel vláda ČR omezit otevírací dobu provozoven stravovacích služeb. Zároveň bylo Poslaneckou sněmovnou a vládou ČR schváleno prodloužení nouzového stavu do 23. prosince.

I přesto, že se situace ohledně pacientů s covid-19 vyžadujících hospitalizaci v posledních dnech mírně zlepšovala, udržovali jsme systém nemocnic v připraveném režimu. V případě potřeby jsou tedy nemocnice schopné opět svou činnost přizpůsobit situaci, kdy by nastalo zvýšení počtů pacientů s covid-19. V pohotovosti je také stále Národní dispečink lůžkové péče.

Česká republika se však rychle přibližuje momentu, kdy bude mít k dispozici vakcínu proti nemoci covid-19. Její první dodávky jsou očekávány z kraje příštího roku. V návaznosti na tuto situaci proto vláda v pondělí 7. prosince schválila Národní strategii očkování proti nemoci covid-19. „Národní vakcinační strategie představuje jasný harmonogram, podle kterého se bude v příštím roce očkovat. Jakmile bude očkovací látka proti onemocnění covid-19 registrována pro použití v Evropě a dostupná pro české pacienty, bude tato strategie implementována do běžné praxe a využívána v organizaci očkování,“ vysvětluje plán koordinátor vakcinační strategie Zdeněk Blahuta.

Strategie očkování byla odborně navržena Českou vakcinologickou společností České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, projednána klinickou skupinou Covid II Ministerstva zdravotnictví a schválena Národní imunizační komisí ČR.