Zlatý erb putuje do Mariánských Lázní

Oficiální turistický portál města Mariánské Lázně získal cenu Zlatý erb 2020 za 1. místo v kategorii Města a obce za nejlepší turistickou prezentaci. Ve středu 9. prosince  cenu i blahopřání přijala ředitelka informačního centra Barbora Tintěrová od poslance Jakuba Jandy a generálního ředitele agentury Czech Tourism Jana Hergeta.

Foto: Organizátoři akce

„Na webových stránkách pracujeme od roku 2012, ale v roce 2016 jsme provedli jejich kompletní aktualizaci,“ uvedla ředit Barbora Tintěrová. Podle jejích slov každý den zaměstnanci Informačního centra pracují na aktualizaci informací a celkovém vylepšení stránek. Během letní sezony 2020 každý den navštívilo stránku více než 2000 lidí.
Oficiální turistický portál města Mariánské Lázně http://www.marianskelazne.cz

Historie ceny Zlatý erb
Nápad uspořádat soutěž, ve které by se porovnávaly weby obcí a měst, vznikl na konci minulého století v hlavě Jana Savického a impulzem byla především živelnost, s níž webové stránky na svém prvopočátku vznikaly. Weby se rodily často jen díky nadšencům z řad informatiků a jejich kvalita byla velmi nevyrovnaná.
V době založení soutěže vedl Jan Savický společnost Česká vydavatelská pro internet, která se zabývala tvorbou webů pro veřejnou správu. Tato společnost byla sdružením Zlatý erb pověřena organizací soutěže, a v tomto úkolu pokračovala jak po svém přejmenování na WEBHOUSE, s.r.o., tak i po předčasném úmrtí zakladatele společnosti a tvůrce soutěže na podzim roku 2011.
Soutěž byla v roce 2002 oceněna jako finalista světové prestižní ceny Stockholm Challenge Award. Od té doby se weby měst a obcí neuvěřitelně proměnily, hlavně díky několika komerčně dostupným redakčním nástrojům. Individuálně spravované stránky obecním webmasterem již jsou, na rozdíl od počátků soutěže, v naprosté menšině. Hlavní důraz již není kladen na uspořádání (rozložení) webu. Tam už na základě sdílených dobrých praxí máloco překvapí. Lze hovořit až o jakési standardizaci obecních webů, protože hlavní komerční redakční nástroje mají rozložení velmi podobné. Hlavní důraz je kladen na obsah a aktuálnost webu a na jeho užitečnost pro návštěvníky stránek.

https://www.zlatyerb.cz