Chodovské nádraží bude stát u bezbariérového podchodu

Správa železnic připravuje výstavbu nové výpravní budovy v Chodově na Karlovarsku. Bude umístěna u bezbariérového podchodu na ostrovní nástupiště při pěší cestě ke starému nádraží. S tímto vhodnějším místem se počítalo už při výstavbě peronů a modernizaci stanice.  Návrh moderního objektu představila Správa železnic zástupcům města Chodova.

Nový objekt bude jednopodlažní, energeticky úsporný, částečně zapuštěný do stávajícího terénu. Je navržen z větší části celoprosklený s hliníkovými profily a bezpečnostním zasklením včetně stínicích žaluzií. Odbavovací hala bude prostorná a světlá. Hlavní vstup bude ze zastřešeného centrálního prostoru, který spojuje přístup z plánované autobusové zastávky, z nově navrženého parkoviště a také z chodníku navazujícího na nástupiště 1 a již realizovaný podchod k nástupišti 2. Začátek výstavby se předpokládá v prvním pololetí 2022.

Výstavbou nové budovy dojde k výraznému zvýšení bezpečnosti a úrovně kultury cestování. Konkrétně půjde o vybudování bezbariérového přístupu do budovy, WC pro imobilní občany a vytvoření výraznějšího propojení na navazující druhy dopravy. Veřejně přístupné prostory budou náležitě osvětleny a vybaveny prvky pro zvýšení informovanosti i bezpečnosti. Úpravy se dočká i dnes nedořešené okolí výpravní budovy tak, aby se stalo pro cestující důstojným veřejným prostorem s přehlednou strukturou. U výpravní budovy vznikne parkoviště P+R pro 28 vozidel, stání pro motocykly, stojany a boxy na kola.

Stávající nádražní budova je pro současné potřeby značně předimenzovaná a navíc ve špatném technickém stavu. Po výstavbě nového objektu bude zbourána a na jejím místě vznikne stání pro autobusy v době výluk.