Správa železnic plánuje zkvalitnit prostředí veřejných toalet v železničních stanicích

Správa železnic se v následujícím období kromě rekonstrukčních a opravných akcí na výpravních budovách zaměří také na zkvalitnění prostředí veřejných toalet ve vybraných železničních stanicích. Zvýšení úrovně a kvality provozu se bude týkat nejen zlepšení jejich stavebně technického stavu, ale také postupného vybavování toalet turnikety a elektronickými automaty dveřního zámku, aby nebylo nutné čekat na vydání klíče pokladními.

Ilustrační foto: M. Gnauk

Základním cílem při provozu veřejných toalet je celkové zkvalitnění prostředí pro cestující, včetně zajištění technického i estetického stavu, který odpovídá současným nárokům. Správa železnic se v letošním a následujícím roce zaměří na více než 60 vybraných nádraží včetně většiny významných železničních stanic, u kterých dojde k opravě toalet, instalaci turniketů nebo elektronického automatu dveřního zámku. Ve většině těchto stanic bude možné platit bezhotovostně.

V letošním roce začaly rekonstrukce výpravních budov železničních stanic Beroun a České Budějovice, v rámci kterých dojde také k modernizaci veřejných toalet. Dále v letošním roce projdou větší či drobnou dílčí opravou a instalací vstupního zařízení veřejné toalety ve významných lokalitách jako jsou Karlovy Vary dolní nádraží, Karlovy Vary, Chomutov, Teplice v Čechách, Ústí nad Labem hl. n., Děčín hl. n., Kralupy nad Vltavou, Praha-Smíchov, Praha-Holešovice, Praha-Libeň, Milovice, Mnichovo Hradiště, Pardubice hl. n., Hradec Králové hl. n., Brandýs nad Orlicí, Tišnov, Břeclav, Šumperk, Branná, Újezd u Uničova, Strážnice, Olomouc hl. n., Bohuňovice, Šternberk, Kroměříž, Přerov, Uherské Hradiště, Lipník nad Bečvou, Luhačovice, Opava východ, Ostrava hl. n. či Frýdlant nad Ostravicí.

V roce 2021 budou následovat další místa, z významnějších lze jmenovat například stanice Františkovy Lázně, Rakovník, Praha-Vršovice, Praha-Klánovice, Čerčany, Úvaly, Čelákovice, Lysá nad Labem, Český Brod, Nymburk hl. n., Liberec, Poděbrady, Turnov, Kutná Hora hl. n., Havlíčkův Brod, Třebíč, Znojmo, Křižanov, Choceň, Hrušovany nad Jevišovkou – Šanov, Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Hanušovice, Prostějov hl. n., Holešov, Ostrava – Svinov, Bohumín, Frýdek Místek, Český Těšín. Současně je plánováno zahájení modernizace veřejných toalet v rámci celkové rekonstrukce výpravních budov v Chebu, Plzni a Táboře. Správa železnic předpokládá, že nejpozději v roce 2021 budou v cílovém stavu či v realizaci toalety ve velké většině uvedených nádraží.