Tip na výlet: Svezte se unikátní úzkorozchodnou dráhou

Jen několikrát za rok mají návštěvníci možnost projet se unikátní dvoukilometrovou úzkorozchodnou dráhou v Novém Drahově. Svést se v historických důlních vláčcích se mohou děti i dospěli. Trasa vede ze stanice SOOS na Kateřinu. V muzeu, které se nachází v areálu, lze zhlédnout výstavu o úzkorozchodných drážkách na našem území. Zájemci o jízdu se mohou projet během prázdnin v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin. Odjezd ze stanice Soos je vždy v celou hodinu. Poslední souprava vyráží na trať krátce před 17 hodinou.

Úzkokolejná dráha Kateřina, která letos slaví devátou sezónu od znovuobnovení provozu,  má rozchod kolejí pouhých 60 centimetrů. Jde o jednu mála dochovaných tratí na našem území, po které se jezdilo již před sto lety. Datuje se od přelomu 19. a 20. století, kdy byl zahájen provoz na Halštrovské dráze, železnici z Tršnic do dnešních Lubů. A právě úzkokolejky sloužily k dopravě keramických jílů a dalších surovin.

Trasa vede ze stanice SOOS na Kateřinu. V muzeu, které se nachází v areálu, lze zhlédnout výstavu o úzkorozchodných drážkách. „Návštěvníci v expozici najdou informace o historii a vývoji úzkorozchodných drah nejen zde na Skalensku, ale i v Karlovarském kraji a celé České republice,“ informoval ředitel úzkokolejky Petr Hošek. Novinkou jsou také opravené podvozky dvou osobních vozů pro návštěvníky, na které přispěla dotace z programu Ministerstva dopravy na podporu obnovy historických železničních vozidel,“ doplnil.