Ministerstvo zavádí na vnitřních akcích roušky a snižuje maximální počet osob

Na základě datových podkladů o vývoji epidemie covid-19 a doporučení epidemiologů dochází od soboty 25. července k zavedení povinnosti nosit roušku na všech vnitřních organizovaných hromadných akcích nad 100 osob a od pondělí 27. července se snižuje maximální počet lidí na vnitřních hromadných akcích na 500 osob. Pořadatelé budou moci zpřístupnit nanejvýš 5 sektorů, každý pro maximálně 500 osob.

Ilustrační foto

Epidemiologická situace na území České republiky je nadále komplexně hodnocena jako stabilní, avšak dochází k vyššímu nárůstu covid pozitivních osob v důsledku výskytu lokálních ohnisek. Objevuje se řada menších ohnisek, kde je potencionální riziko komunitního šíření. Je proto namístě přistoupit k elementárním protiepidemickým opatřením na území celé ČR, která mají preventivní charakter s cílem předejít komunitnímu šíření v populaci.

„Opatření platí jak pro veřejné, tak soukromé vnitřní akce. Takže pro organizované hudební, společenské, kulturní, sportovní akce, i pro svatby a pohřby. Co se týče roušek, na individuální návštěvu restaurace či baru se tato povinnost nevztahuje,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

‪Důležité je, že se nám nadále daří chránit zranitelné skupiny obyvatel, což se projevuje v tom, že neroste počet hospitalizovaných a těžkých pacientů. Jejich počty hlídá Dispečink intenzivní péče. „‪Naší rolí je dělat takové kroky, abychom předešli zhoršení situace. Současně bychom ale neměli občany strašit, rozhodně k tomu není důvod, situace není nijak dramatická. Opatření mají jasně preventivní charakter a vedou nás k tomu zkušenosti z posledních týdnů, kdy se setkáváme s desítkami nakažených z hromadných vnitřních akcí, kde jsou lidé blízko u sebe. Ze známého případu nákazy v pražském klubu už je skoro stovka nakažených,“ vysvětlil ministr Vojtěch.

V průběhu následujících dvou týdnů bude efekt zavedených opatření a jeho dopad na epidemiologickou situaci průběžně vyhodnocován. „Není na místě hovořit o vlnách nákazy. Neustále zdůrazňujeme, že koronavirus nezmizel a že tady mezi námi je a bude. To ostatně dokazuje nynější zhoršená situace v Izraeli. Stále platí, že nechceme dělat drastická opatření jako na jaře letošního roku. Abychom se vyhnuli radikálním krokům, je nutná prevence. A to nejen na straně naší, ale i na straně občanů. Kromě zavedených pravidel, jako je mytí rukou a dvoumetrový sociální odstup, osobně doporučuji v místech s větší koncentrací lidí nosit roušku a také se vyhýbat hromadným akcím,“ dodal ministr.