Blíží se čas dovolených, nedávejme šanci zlodějům

Evropský den proti vloupání připadá v letošním roce na středu 17. června 2020. Vzhledem k blížícímu se létu, času dovolených a prázdnin policisté upozorňují, abychom nezapomněli před odchodem či odjezdem ze svých domovů na jejich zabezpečení. Z tohoto důvodu odstartuje v tento den v celé České republice kampaň Evropské sítě prevence kriminality.

Ilustrační foto: G. Altmann

V Karlovarském kraji můžete policejní preventisty s osvětou této kampaně potkat 25. června 2020 v obchodním centru Globus v Karlových Varech anebo dne 29. června 2020 v hypermarketu Albert v Chebu. Preventivní akci vhodně doplňuje koncept celorepublikového preventivního projektu „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“, přičemž smyslem tohoto projektu je předávání informací o aktuálních trendech v oblasti vloupání do objektů, jenž jsou doplněné o typy na efektivní obranu proti pachatelům krádeží. V Karlovarském kraji policejní preventisté již představili obdobný projekt pod názvem „Chráním si svůj majetek“ financovaný díky podpoře Ministerstva vnitra. V různých obchodních centrech seznámili návštěvníky s několika vzory mechanických zábranných prostředků včetně zabezpečovacích prvků. Zajímavostí je i mobilní aplikace „Zabezpečte se“, kde můžeme najít návody nebo také kontakty na dodavatele různých typů kvalitního zabezpečení majetku. Tato aplikace se v letošním roce rozšíří o informace k elektronickému zabezpečení majetku.

Statistické údaje dokládají, že v prvních pěti měsících roku 2020 došlo celkem ke 298 případům krádeží vloupáním, což je o 24 případů více než ve stejném období roku 2019. Krádeže vloupáním do bytů, chat či rodinných domů v tomto roce oproti loňsku poklesli, avšak stoupl počet krádeží vloupáním do ostatních objektů.

Vlivem koronavirových omezení zřejmě nebudeme během léta své domovy opouštět tak často jako v předešlých letech, ale i přesto bychom neměli zabezpečení svých nemovitostí podceňovat. Zloději jsou totiž vynalézaví a dokáží využít každé příležitosti. Na svou přítomnost proto zbytečně neupozorňujte, a pokud odjíždíte na delší dobu, řekněte o tom jen svým nejbližším s žádostí o průběžnou kontrolu  Vašeho majetku. O svém odjezdu nepište na sociální sítě a fotografie z Vašich dovolených raději vložte až po návratu zpět domů. V jiném případě můžete nahrát do karet zlodějům. Při odjezdu či odchodu ze svého bydliště vždy řádně zkontrolujte uzavření a uzamčení všech oken i dveří. Vhodné zabezpečení domovů či rekreačních objektů se tedy rozhodně vyplatí. Mnoho cenných rad proto stále nabízíme nejen ve zmiňované mobilní aplikaci, ale také na webových stránkách www.stopvloupani.cz.

 Zuzana Týřová