Od pondělí 8. června dojde k dalšímu uvolňování opatření. Více lidí například v divadlech i kinech nebo na koupalištích

Vláda na svém jednání také schválila další vlnu rozvolnění opatření, a to od 8. června. V tento den se otevřou venkovní prostory provozoven stravovacích služeb i v čase mezi 23:00 a 6:00 hodinou. Na farmářských a ostatních venkovních trzích a tržištích již bude povoleno zkoušení oblečení na místě. V divadlech může být v hledišti, na koncertě apod. až 500 diváků a ti už můžou sedět vedle sebe jako před koronavirovou epidemií. Více návštěvníků také například v zoologických zahradách.

Ilustrační foto

Počet návštěvníků zoologických zahrad, botanických zahrad, arboret a podobných provozů, do kterých lze vstupovat jen na základě vstupenky, bude nově v jednom dni omezen tak, aby nepřesáhl 250 osob na jeden hektar plochy zařízení. V muzeí, galeriích, výstavních síních a dalších podobných zařízeních se může ve stejný čas nacházet nejvýše 500 osob a zároveň nejvýše jeden návštěvník na 10 m2 prostorů přístupných návštěvníkům. V hledišti divadel, kin, koncertních síní, cirkusů a podobných provozů může být nejvýše 500 diváků.

V případě venkovních prostor hradů, zámků a dalších podobných kulturních památek bude počet návštěvníků v jednom dni omezen tak, aby nepřesáhl 250 osob na jeden hektar plochy zařízení. V případě vnitřních prostor se bude v památce nacházet ve stejný čas nejvýše 500 osob a zároveň nejvýše jeden návštěvník na 10 m2 prostorů přístupných návštěvníkům.

V přírodních a umělých koupalištích se ve stejný čas bude moci nacházet nejvýše 500 osob a zároveň nejvýše jeden návštěvník na 10 m2 prostorů přístupných návštěvníkům. Návštěvníci nejsou povinni nosit ochranný prostředek dýchacích cest, jsou-li ve vzdálenosti nejméně 2 metry od jiné osoby. To neplatí pro členy domácnosti a blízké osoby. U saun se ruší omezení alespoň 4m3 na zákazníka.

Od 8. června se také ruší mimořádné opatření, kterým bylo s účinností od 9. dubna 2020 nařízeno všem poskytovatelům sociálních služeb v zařízení domovů pro osoby se zdravotním postižením, domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem a poskytovatelům sociálních služeb, poskytujícím odlehčovací služby v pobytové formě zajistit pravidelné vyšetřování všech svých zaměstnanců na přítomnost specifických protilátek proti nemoci COVID-19.

Divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce, oslavy, a to jak veřejné, tak soukromé, budou povolena do 500 osob ve stejný čas. Tento limit se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejných osob, které se konají na základě zákona. U divadel, kin, koncertních síní, cirkusů a podobných provozů již není nutné, aby provozovatelé vyžadovali sezení diváků v každé druhé řadě a nejvýše dvou osob vedle sebe a od jiných osob je oddělovalo alespoň jedno volné sedadlo.

Na organizovaném tréninku nebo zápase sportovců na venkovním i vnitřním sportovišti je povoleno ve stejném čase nejvýše 500 osob. Limit 500 osob bude platit i na sňatečném obřadu a bohoslužbách.

Zdroj: MZČR