Několikrát se vrátili na staveniště, aby odcizili pracovní stroje

Škodu 440 tisíc korun způsobili tři muži tím, že z chodovského staveniště měli odcizit několik stavebních strojů. Po několika dnech byli vypátráni. Teď jim hrozí až osm let za mřížemi.

„Trojice mužů se měla na konci dubna letošního roku vydat po předchozí domluvě ke stavebním buňkám v Chodově,“ uvedl policejní mluvčí Jakub Kopřiva. K těm měli přijet osobním vozidlem, za kterým měli přívěsný vozík. Ten měli po příjezdu odpojit a dotlačit ho před buňky, kde bylo několik odstavených pracovních strojů. Poté se jednomu z trojice podařilo popojet s nakladačem, který stál před uzavřenými, ale neuzamčenými dveřmi stavebního kontejneru. Z toho měli muži následně odcizit dvě vibrační desky, které se jim podařilo naložit do připraveného vozíku. Kromě toho do něj měli naložit ještě bagrovou lžíci. Před odjezdem měli dveře do kontejneru uzavřít a znovu zatarasit nakladačem. Pak měli odjet do nedaleké menší obce, kde odcizené věci vyložili. Tím ale vše neskončilo, protože po několika minutách se na staveniště měli vrátit. Tentokrát měli odcizit rotační stroj k úpravě zeminy,“ informoval. Tímto svým jednáním měli způsobit škodu 440 tisíc korun.

Po oznámení se případem okamžitě začali zabývat sokolovští kriminalisté ve spolupráci s policisty  z obvodního oddělení Chodov. „Policisté následným důkladným šetřením k odcizeným předmětům zjistili důležité poznatky a trojici mužů po několika dnech zadrželi,“ upřesnil mluvčí.

 Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou mužů ve věku osmadvaceti let a jednoho třicetiletého muže, které obvinili ze spáchání zločinu krádeže.

 Nyní jim v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na dva roky až osm let, neboť se takového činu dopustili za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelné pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek.