Jan Hamáček jednal s bavorským ministrem vnitra. Tématem bylo rozvolňování opatření na hranicích

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)  jednal v úterý 19. května s bavorským ministrem vnitra Joachimem Herrmannem. Jednání k situaci na česko-bavorské hranici v souvislosti s pandemií COVID-19 se za českou stranu účastnil také policejní prezident brig. gen. Jan Švejdar.

Hlavním tématem jednání ministrů byla pravidla pro rozvolňování opatření na hranicích. „Je politická shoda na tom, že bychom 15. června kompletně zrušili kontroly na hranicích a minimálně do sousedních států by bylo možné cestovat stejně jako před krizí,“ uvedl Jan Hamáček s tím, že kromě kontrol by skončila i povinnost prokazovat se negativním testem na COVID-19. Dle ministrů vnitra bude záležet na tom, zda se situace bude vyvíjet v souladu se současnými předpověďmi.

Jan Hamáček také bavorského kolegu informoval, že Česko částečně uvolní režim na hranicích už v noci na 26. května, kdy se rozšíří počet přechodů, na nichž bude možné hranice překročit, a kontroly budou jen namátkové.

„Pandemie nepředstavuje pouze ohrožení veřejného zdraví, ale i zkoušku síly našich skvělých vztahů. Jsem rád, že společně vždy dokážeme najít řešení všech možných problémů,“ dodal Jan Hamáček a připomněl, že spolupráce s německou i bavorskou policií funguje bez problémů.

Ministři se také mj. shodli na nutnosti celoevropské koordinace při ochraně vnější hranice EU.

Překračování státní hranice s Bavorskem je v současnosti umožněno na sedmi ze 17 hraničních přechodů:

Druh Hraniční přechod KŘP provoz
sil. Strážný Phillippsreut/SRN Jčk 24 hod.
sil. Pomezí nad Ohří Schirnding KVk 24 hod.
sil. Rozvadov – dálnice Waidhaus Plk 24 hod.
sil. Folmava Furth im Wald Plk 24 hod.
sil. Železná Ruda Bayerisch Eisenstein Plk 24 hod.
žel. Česká Kubice Furth im Wald Plk dle jízd. řádu*
sil. Všeruby Eschlkam Plk 05:00–23:00

Zdroj: MVČR