V sobotu hranice na chvíli nerozdělovala, ale spojovala

Nově vzniklá mezinárodní občanská iniciativa Soboty pro sousedství zahájila sérii setkání sousedů, přátel a příbuzných rozdělených hranicí v důsledku pandemie Covid-19 . Jedno takové se uskutečnilo v sobotu 16. května od 14 hodin u Ackerl Kapelle mezi Libou a německým Selbem. Lidé se sešli ještě na dalších jedenácti místech tzv. zelené hranice. Cílem bylo poukázat na negativní důsledky uzavřených hranic.

Foto: Setkání u Ackerl Kapelle mezi Libou a německým Selbem- Více fotografií z akce zde

Akce se zúčastnili se mimo jiné starosta Aše Dalibor Blažek, místostarosta Aše Pavel Klepáček, starostka Libé Věra Votíková, místostarostka Ludmila Danylecová, starosta Hohenbergu an der Eger Jürgen Hoffmann nebo místostarosta Selbu Carsten Hentschel. Setkali se ale nejen zastupitelé měst, ale i přátelé a rozdělené rodiny.

„Poměrně nedávno jsme společně s městem Selb plánovali oslavit 30. výročí otevření hraničního přechodu slavnostním koncertem. Nikoho z nás tehdy ani nenapadlo, jak málo stačí, aby se hranice znovu uzavřela,“ sdělil ašský starosta Dalibor Blažek. „Pamatuji si dobu, kdy byla železná opona a hranice byly neprodyšně uzavřené a hlídané ozbrojenými vojáky. Taková situace už dnes není a doufám, že ani nikdy v budoucnu nenastane,“ poznamenal.

Více fotografií z akce zde

Lidé se na hranicích shodli, že chtějí, aby se hranice otevřely co nejdříve a aby omezení byla co nejmenší. Přece jen uzavřením hranic zůstaly rozdělené celé rodiny.

„Zamrzelo nás, že vláda České republiky v tuto chvíli jedná o otevření hranic s Rakouskem a Polskem, ale zapomíná na Spolkovou republiku Německo. Rozhodli jsme se proto využít doby, kdy dochází k postupnému rozvolňování nouzových opatření. Připravujeme malý protestní koncert, který se uskuteční na hranicích Aš – Selb,“ poznamenal starosta.

Více fotografií z akce zde

Situace s uzavřením hranic mrzí i starostku obce Libá Věru Votíkovou. „Situace, která nás potkala nás velmi zaskočila. Byli jsme nepřipravení. Do budoucna nás určitě poučila a je důležité, abychom společně pracovali na dalších opatřeních, aby, kdyby k podobné situaci došlo v budoucnu, nebyly hranice tak dlouho uzavřené,“ sdělila starostka. „Velmi nám chybí přátelé z Hohenbergu a dalších příhraničních měst, protože jsou to opravdoví přátelé, s kterými se pravidelně stýkáme a velmi nás těší trávit s nimi čas. Doufám, že se situace co nejdříve zvládne a budeme se zase moci navštěvovat,“ poznamenala Věra Votíková.

Více fotografií z akce zde