Projekt Objevuj památky propaguje nestátní památkové objekty

Cestujete po památkách a rádi byste poznali něco nového? Vedle známých památek existuje mnohem větší skupina těch, které čekají na vaše objevení. Inspirujte se desítkami tipů na výlety po různorodých nestátních památkových objektech on-line – na webu a sociálních sítích, pod hlavičkou Objevuj památky!

 Hrad Seeberg

V roce 2018 vznikl projekt Objevuj památky, který je určený jak pro nejširší veřejnost, tak pro samotné památky.

Jak uvádí iniciátor celého záměru Mgr. Petr Lukas (správce a produkční Letohrádku Mitrovských v Brně): „V mnoha provozovatelích kulturních a technických památek se dlouhodobě hromadila nespokojenost s jednotvárným prezentováním skupiny nejpopulárnějších památek přístupných veřejnosti. Proto se v 1. roce naší činnosti sdružilo 62, vloni 74 a letos už 97 historických sídel a budov, které popularizujeme, aby se staly „objevenými“ a hojně navštěvovanými památkami – to vše na webovém portálu s podporou facebooku a instagramu, stejně jako v sezónní informační brožurce. Věříme, že tak postupně naučíme budoucí návštěvníky, ale i novináře, využívat i jiné zdroje informací pro plánování výletu nebo kulturní akce či informování veřejnosti“, upřesnil Lukas.

„Pravidelně připravujme přibližně patnáct výstupů (tyto se násobí počtem zapojených památek), ale jsme si vědomi realizačních limitů nestátního projektu – proto se soustředíme na kvalitu a atraktivitu celkového pojetí. Naší prioritou je zviditelňování a zvyšování povědomí o přitažlivých, často začínajících nebo méně známých objektech mimo hlavní turistické trasy. Na druhou stranu jsou mezi námi památky, které jsou celostátně velmi vyhledávané, o návštěvnost nouzi nemají, ale chtějí se zapojit, podílet na společném projektu a podpořit tak ostatní objekty; jako většina památek, ani oni nemají konkurenční výhody státních objektů“, rozvádí Lukas.

Prozatím se projekt v propagaci vyhranil na soukromé, obecní, městské, krajské a církevní památkové objekty, věnuje se představení jedinečnosti, možností a aktuální turistické nabídky všech zapojených památek. Cílem je médiím i laické veřejnosti ukázat, že i ve správě fyzických či právnických osob nebo samospráv jsou výjimečné objekty, které rozhodně stojí za pozornost a návštěvu! A poměr těch nestátních je překvapující – je jich až 5x více!

Ještě před spuštěním všech aktivit se přihlásily desítky památek, které se ztotožnily s celkovou vizí projektu. Po zprovoznění webu, sociálních sítí a distribuci brožurek se hlásí další zájemci. „Byl jsem překvapený, kolik objektů je nespokojených s aktuální mediální prezentací našich památek, že hledají možnost, jak se začlenit, prezentovat se on-line i standardně tištěným materiálem, dostat se tak do širšího povědomí a celostátně přiblížit svoji památku zájemcům o návštěvu“, doplnil autor.

„Potenciál v oblasti přístupných nestátních památek je obrovský, doufám, že se společné dílo podaří a veřejnost, stejně jako média se začnou zaměřovat i na jiné krásné památky, než doposud. Nejznámější státní památky totiž mnohdy kapacitně návštěvnost nezvládají a její další navyšování prostřednictvím mediální podpory je spíše kontraproduktivní, pro samotné památky až na hraně únosnosti), zároveň je výše vstupného někdy nad možnosti  většinové populace. Náš projekt však není jen propagační, chceme ho rozvíjet směrem k návštěvníkovi a přeměnit nevýhodu nestátní památky na její výhodu, v tom smyslu, že si můžeme dovolit být pružnější a více inovativní. V současnosti vytváříme atraktivní multimediální zážitkový program, který už zraje v hlavě týmu Objevuj památky“, prozrazuje Petr Lukas.

„Věřím, že si dříve či později většina památek, ať už prohlídkových objektů nebo těch, v nichž sídlí muzea, galerie, případně hotely uvědomí, že zapojením se do projektu a spoluprací s námi ničeho netratí a vymaní se ze svého individualismu“, uzavírá povídání Lukas a zve majitele či správce dalších neangažovaných památek k účasti v projektu a samozřejmě turisty nejen k návštěvě portálu www.objevujpamatky.cz, kde si jistě vyberou, kam se vypravit na výlet za poznáním.

Kontakty:

www.objevujpamatky.cz

www.objevujpamatky.cz/facebook

www.objevujpamatky.cz/instagram

www.letohradekbrno.cz