Františkolázeňské muzeum zahajuje sezónu. Otevřou se také brány hradu

Sezóna Od soboty 23. května 2020 bude veřejnosti opět otevřeno františkolázeňské muzeum, hrad Seeberg i přírodní rezervace Soos. Na návštěvníky čeká řada novinek.

Když Městské muzeum Františkovy Lázně chystalo program akcí a výstav na rok 2020, nikdo netušil, že se o pár měsíců později celý koncept docela zhroutí. Pracovníci muzea se však rozhodli z nečekané situace vytěžit maximum možného. Zaměřili se na vyřízení dlouho odkládaných provozních záležitostí a úpravy expozic. „Neboť kvůli uzavření hranic není možné s durynským partnerem zrealizovat chystanou výstavu na téma ‚Železnice spojuje‘,“ uvedl ředitel muzea Štěpán Karel Odstrčil, „upravili jsme alespoň stávající expozici tak, aby návštěvníkům nabídla více exponátů a příběhů z historie Františkových Lázní. Za zmínku stojí pozůstalost františkolázeňského malíře Fritze Pontiniho nebo nově zrestaurovaný návrh lesního oltáře ve Wiedermannově parku, který ilustruje historii místního okrašlovacího spolku.“

Novinky nabídne rovněž hrad Seeberg, který letos v září oslaví 30 let ve správě františkolázeňského muzea. „Jednou z novinek je zpřístupnění černé kuchyně, kterou si dosud bylo možné prohlédnout pouze přes skleněnou přepážku. Díky jejímu odstranění budou návštěvníci moci vstoupit přímo do hradní kuchyně a zblízka si prohlédnout unikátně zachovaný prostor z poloviny 16. století. Proměnou prošel také rytířský sál, ve kterém na návštěvníky nečekají jen interiérové změny, ale také nová výstava o historii hradu. Novinkou je přehledná časová osa umístěná v průjezdu hradního paláce“, řekl Jiří Málek, historik Městského muzea.

Národní přírodní rezervace Soos, třetí z objektů františkolázeňského muzea, je již od Velikonoc v omezeném režimu zpřístupněna. „Na jaře očekávané zahájení návštěvnického provozu v nových prostorách se však kvůli vládním omezením přesune až na začátek léta. Uplynulé týdny jsme věnovali především záchranné stanici a oživení její řádné činnosti,“ doplnil ředitel muzea.

Aktuální informace o dění v muzeu a otevírací doby naleznete na webových stránkách www.muzeumfl.cz, nebo na facebookovém profilu facebook.com/muzeumFL.