Kulturu nezastavíš! Hudebníci potěšili klienty i pacienty

Kulturu nezastavíš, to je název iniciativy pro všechny umělce a umělecké produkce, které i přes mimořádný stav chtějí dělat svoji profesi. Pódii se stávají ulice, parky, dvorky i třeba parkoviště. Hlediště vznikají z oken a balkónů bytů, nemocnic nebo domovů důchodců. Také mariánskolázeňští hudebníci nezůstávají stát stranou. Jednou z iniciátorek je Markéta Monsportová, která vyslyšela výzvu a oslovila několik správných lidí a už se jelo. Hudba v podání členů Západočeského symfonického orchestru potěšila v minulých dnech pacienty i klienty sociálních ústavů. V hlavě už má plány na další hudební zastavení v dalších místech regionu.

Foto: Havlena

„Před pár týdny jsem zaznamenala iniciativu Cirku La Putyka “Kulturu nezastavíš” a protože mi živá kultura a hlavně kontakt s lidmi nesmírně chyběl, začala jsem okamžitě přemýšlet, koho z místních umělců oslovit,“ uvedla. „Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně byl jasná volba. Ředitel tělesa Milan Muzikář je muž činu a během pár dní zorganizoval dechové trio. První vystoupení u Domova pro seniory v Mariánských Lázních bylo velmi emotivní. Milé reakce klientů i zaměstnanců byly tou nejlepší odměnou a jasnou zprávou, že v této iniciativě budeme i nadále pokračovat. Další “štace” byla minulý čtvrtek v Plané u Mariánských Lázní, kde se hrálo u nemocnice na Svaté Anně a dvou domovů pro seniory, které město Planá spravuje,“ sdělila. S organizací v Plané pomohlo kulturní centrum. „Senoři byli z hudebníků nadšeni a tak jsem slíbila, že jakmile to bude možné, zorganizujeme zájezd na koncert ZSO do Společenského domu Casino, nebo alespoň na kolonádu. Příští týden bychom rádi s triem zajeli do Chebu, Františkových Lázní a do Aše,“ upřesnila Markéta Monsportová.

Foto: Havlena

#kulturunezastavis je iniciativa pro všechny umělce a umělecké produkce. Zkrátka ty, kteří chtějí dál dělat svou práci. Pro publikum, které to v dnešní nelehké době potřebuje. Pódiem jsou ulice, dvorky nebo parkoviště, hledištěm okna a balkóny bytů, nemocnic nebo domovů důchodců. Nejenom v Praze!