Hasiči provedli dezinfekci v chebské nemocnici speciálním přístrojem

V chebské nemocnici probíhá v souvislosti se šířením nemoci COVID-19 celoplošná dezinfekce.Hasiči dnes ve čtvrtek 7. května provedli desinfekci několika nemocničních pavilonů. Použit byl speciální přístroj, který mají k dispozici ostravští hasiči.

Na žádost hejtmana Karlovarského kraje připravili hasiči objektovou desinfekci části areálu nemocnice v Chebu. „Takto rozsáhlou desinfekci prostorů zatím nikde hasiči nedělali,“ vysvětlil mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal. „Využili tak zkušeností kolegů z Jihomoravského a Moravskoslezského kraje, kteří podobou činnost již prováděli. Kolegové z Moravskoslezského kraje mají k dispozici generátory desinfekce, přístroj s označením swinghof SN 50, který tlakem rozprašuje desinfekci ve formě aerosolu. Tyto kapénky dokážou zaplnit celý prostor, který je nutný desinfikovat. Tento postup vyžaduje, aby prostory určené pro očistu byly bez osob, nemocnice tak musela dva pavilony vyprázdnit,“ sdělil.

Všechny pacienty z míst, kde probíhala nebo bude probíhat dezinfekce, se podařilo přesunout do okolních nemocnic či propustit z léčení domů. Ve čtvrtek dopoledne tak bylo možné zahájit samotný zásah. „Skupina hasičů z Moravskoslezského kraje doplněna o kolegy ze stanic Cheb a Sokolov v ochranných oblecích postupně vydesinfikovala všechna určená patra tří areálů nemocnice. Bylo nutné aplikovat aerosol do všech prostor. Desinfekce několik desítek minut po aplikaci již působí. Po odvětrání je možné opět prostory nemocnice normálně používat. Práce na desinfekci pokračovaly celý den, kdy se podařilo aplikovat desinfekční aerosol do všech určených prostorů. Ve večerních hodinách byla dokončena očista pavilonů A, B a C. Po odchodu zasahujících hasičů z místa desinfekce bylo nutné všechny důkladně dekontaminovat, včetně zachytávání vody používané na dekontaminaci,“ upřesnil mluvčí.

Po celou dobu zásahu byly na místě společně s hasiči také zástupce karlovarské krajské nemocnice, pod kterou nemocnice v Chebu spadá, a také zástupci hygienické stanice.

Zdroj: HZS Karlovarského kraje