Od 11. května bude více možností, kde překročit hranice. V regionu se otevře přechod Kraslice

Vláda schválila (4.5) návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), kterým dochází k prodloužení dočasného znovuzavedení ochrany vnitřních hranic do 13. června. Zároveň od 11. května dochází k úpravě přeshraničního pohybu. Hraniční přechody, které mohli využívat pouze pendleři a řidiči nákladní dopravy, budou moci využít všichni občané, rovněž se zpřístupní vybrané přechody pro železniční dopravu.

Foto: Ilustrační

Od pondělí 11. května bude možné na místech, která dnes v čase od 5 do 23 hodin fungují pouze pro pendlery a nákladní silniční dopravu, překračovat hranice všem kategoriím cestujících. Ve stejném režimu budou zpřístupněna další tři místa pro překračování hranice s Německem: Dolní Poustevna, Hřensko a Kraslice. „Chceme zmírnit negativní dopady na přeshraniční dopravu. Dosud pouze pendlerské přechody jsou nyní k dispozici všem a přidáváme další tři místa. Musíme však přihlédnout i ke kapacitním možnostem policie, proto pro tuto kategorii přechodů zatím stále platí provozní doba 5–​23 hodin“, řekl po jednání vlády ministr vnitra Jan Hamáček.

Dále se vzhledem k očekávanému obnovení mezistátní vlakové dopravy od 11. května zpřístupní hlavní železniční koridory. Jedná se o Českou Kubici a Děčín na hranici s Německem a Břeclav a Horní Dvořiště na hranici s Rakouskem.

Vláda rovněž rozvolnila režim pro občany třetích zemí, kteří mohou od 11. května za předpokladu, že se prokáží testem na koronavirus, vstoupit na území České republiky. Jedná se např. o sezonní zaměstnance v zemědělství či pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách.

Zdroj: MVČR