Trať z Chebu do Sokolova čeká rozsáhlá oprava

Celkové rekonstrukce se dočká železniční trať z Chebu do Sokolova. Na trati železničáři vybudují nové kolejnice, mosty, trakční vedení i zabezpečovací zařízení. Oprava trati odstartuje v roce 2024. Dokončení pak v roce 2029. Správa železnic právě nyní pokročila v další přípravě rekonstrukce této trati. Kolik přesně bude rekonstrukce stát se zatím neví. Odhadem půjde o několik desítek milionů korun.

Foto: Ilustrační

Práce byly rozděleny do tří samostatných investičních akcí. Nyní byly vyhlášeny všechny veřejné zakázky na zpracování dokumentací pro územní rozhodnutí, včetně zpracování EIA.

„Všechny tři stavby na sebe úzce navazují, jejich součástí je rekonstrukce mezistaničních úseků Sokolov – Kynšperk nad Ohří, Kynšperk nad Ohří – Tršnice  a Tršnice – Cheb a také stanic Kynšperk nad Ohří a Tršnice,“ informoval tiskový mluvčí Správy železnic Marek Illiáš.

Záměry projektů v polovině letošního února schválila také Centrální komise Ministerstva dopravy. „Předmětem prací je optimalizaci trati ve stávající stopě a výměna železničního spodku a svršku, rekonstrukce mostů, trakčního vedení a zabezpečovacího zařízení. Současně se na celém úseku připraví plnohodnotný evropský vlakový zabezpečovač ETCS,“ vyjmenoval.

Úpravy stanice Tršnice umožní například i odstavení  a předjíždění nákladních vlaků o délce 740 metrů před uzlem Cheb. Součástí zakázky je i zpracování oznámení o vlivu staveb na životní prostředí (EIA).

VID