Co Čech, to muzikant. Není nutno nezpívat

Česko rozezní píseň jako poděkování pro ty, kteří pomáhají ostatním; Piána na ulici chtějí ve středu rozeznít piana a další nástroje v domácnostech. Zdeněk Svěrák nás povzbudí svým slovem a spolu s Jaroslavem Uhlířem zazpívá píseň není nutno.

Ve středu 25. března  ve 12.30 hodinv přímém přenosu zazpívá a zahraje po úvodním slovu Zdeňka Svěráka celé Česko píseň Není nutno. V Itálii si zpívali sousedé z balkónů, ve Španělsku policisté na ulicích, někde se tleská. Říká se, že co Čech, to muzikant. V domácnostech, obchodech, fungujících podnicích nebo na ulicích se na chvíli zastavme, vezměme do ruky hudební nástroj a zpívejme. Místo symbolických tří minut ticha vyjádříme zpěvem poděkování a podporu všem lidem v první linii boje s pandemií – lékařům, sestřičkám, lékárníkům, řidičům, hasičům, novinářům a dalším.

„Lidé sedí ve svých obývácích, sledují zprávy o počtu mrtvých a nakažených. Chtěli bychom vykřesat vlnu jedné velké kolektivní energie, kdy v jeden moment bude třeba milion lidí zpívat jednu píseň. Pro radost, pro povzbuzení a pro ty tam venku, kteří se starají. Stejně jako se šíří virus, šíří se i smutek. Rádi bychom si tímto happeningem vstříkli do žil vakcínu, která způsobí pocit sounáležitosti,“ říká kavárník Ondřej Kobza za spolek Piána na ulici, který akci organizuje.

 Otevřete okno. Sedněte k pianu, vytáhněte kytaru, trubku, housle nebo třeba pokličky z kuchyňské linky a po odpočítání začněte hrát píseň Není nutno. Pokud doma hudební nástroj nemáte, nevadí, zpívejte spolu s rádiem nebo televizí, kde se přidáte ke Zdeňkovi Svěrákovi a Jaroslavu Uhlířovi.

„Tak jsem si říkal, proč se ve svízelných dobách uchylujeme k písničkám. Jiné národy se posilují bojovým pokřikem, my Češi ve čtrnáctém století zpíváme, aby nás pánbůh ochránil, ve dvacátém, ať mír zůstává s touto krajinou. Pojďme tu tradici oživit,“ vyzývá Zdeněk Svěrák ke společnému zpěvu. Proč? Protože není nutno se vzdát. Není nutno podlehnout strachu. A hlavně není nutno zůstat sám. Ten pocit nesmí mít nikdo. Zvláště ne ti všichni, kteří musí být venku mimo karanténu a svojí prací pomáhat nám všem. „Ti lidé by měli vědět, že jsme s nimi. I když takhle symbolicky,“ dodal další z organizátorů Petr Hanousek, který zajišťuje vysílání i pro obecní a městské rozhlasy, ale také pro interní rádia supermarketů. Živý stream bude pro všechny zájemce připravený na webových stránkách projektu neninutno.cz