Šicí skupina během pár dnů zhotovila tisíc roušek, nově zkouší vyrábět i respirátory na 3D tiskárně

Desítky a desítky ručně ušitých roušek v těchto dnech putují k záchranářům, zdravotníkům, prodavačkám, pečovatelkám a pracovníkům v sociálních službách. Je to díky švadlenkám a dalším dobrovolníkům, kteří se připojili k velké šicí skupině na Sokolovsku. Do práce se přímo aktivně zapojila asi třicítka pomocníků a další desítky tvoří pomocný tým včetně dárců materiálu či finančních prostředků. Nově také zkoušejí vyrábět respirátory na 3D tiskárně.

Foto: Archiv dobrovolníků

„Můj dík patří všem hrdinům a hrdinkám, kteří se s námi pustili do šití a distribuce roušek. K dnešnímu dni se podařilo v rámci skupiny zhotovit přibližně tisíc ústenek, což je skvělé. Některé šičky část produkce přinesou, ale je pochopitelné, že vedle toho zásobují i své rodiny, blízké a další zájemce. Jejich práce si nesmírně cením, protože to dělají ve svém volnu a často šijí i do noci,“ pověděla koordinátorka šicí skupiny Jaromíra Fajtová a vedoucí Azylového domu v Sokolově. Právě odtud se ústenky dále distribuují.

V Sokolově látkové roušky již putovaly k pracovníkům záchranky, do Chráněného bydlení Sokolov, pro organizaci Dolmen či do vybraných supermarketů. „Nově se k nám přidali dobrovolníci z Hospůdky v horách Kraslice, kteří nyní šijí pro onkologické pacienty, ale až budou mít hotovo, budou pokračovat s námi dál. Také se musím zmínit, že nám pan Jiří Korel ze Sokolova daroval tisíc korun na nákup nití a látek,“ doplnila hlavní koordinátorka.

Foto: Archiv dobrovolníků

Zajímavou inovací je výroba respirátorů na 3D tiskárně. Autorem prvního prototypu je jeden z dobrovolníků Petr Fiala. Vedle toho umí přístroj zhotovit i pomůcky pro švadleny na šití tkalounů. Také střihačky si mohou dát oddych, protože látky budou nově řezané laserem. 

Šicí parta a skupina na Facebooku vzešla ze společné iniciativy Jaromíry Fajtové z neziskové organizace Pomoc v nouzi, o.p.s. a senátora Miroslava Balatky ze Sokolova. Do týmu se může zapojit kdokoli ze Sokolovska a blízkého okolí, kdo chce v této chvíli pomoci s šitím roušek. Parta dobrovolníků se domlouvá přes facebookovou skupinu s názvem Roušky nejsou – ušijeme si je, i vy můžete pomoci!

V rámci šicí kampaně se v tomto týdnu sešel ve své kanceláři senátor Miroslav Balatka se zástupci Nemocnice Sokolov – zdravotním ředitelem Jiřím Štefanem a tiskovou mluvčí pro Nemocnici Sokolov a Nemocnici Ostrov Markétou Singerovou. Schůzky se účastnil také ředitel organizace Pomoc v nouzi, o.p.s. Robert Pisár a iniciátorka „rouškové akce“ Jaromíra Fajtová. Účelem bylo projednání vzájemné spolupráce v době ohrožení zdraví občanů koronavirem.

„Děkuji Jaromíře Fajtové, že se podařilo velice rychle dát skupinu dohromady a téměř okamžitě začít šít. Také mě těší, že jsem mohl zprostředkovat společnou schůzku se zástupci sokolovské nemocnice, kam dnes šicí skupina dodala 130 ústenek,“ uvedl senátor Miroslav Balatka. 

Pro zajištění přepravy materiálu nebo hotových roušek lze kontaktovat Karolínu Zvolánkovou – telefon: 723 119 443; email: KarolinaT@seznam.cz. Technickou podporu zajišťuje Klára Damašková. Hlásit se mohou i dobrovolní kurýři.

Foto: Archiv dobrovolníků